Comisia Europeana propune eliminarea tarifelor de roaming de la 1 iulie 2014, pentru apelurile efectuate in cadrul UE. In plus, nu vor mai exista diferente intre apelurile nationale si cele internationale.
Comisia Europeana a anuntat un nou set de masuri pentru reducerea costurilor suportate de consumatori cu telefonia mobila. Cea mai importanta propunere vizeaza tarifele de roaming.
"Punerea la punct a sectorului telecomunicatiilor nu priveste doar acest sector, ci inseamna si sprijinirea dezvoltarii durabile a tuturor sectoarelor", a spus, Neelie Kroes (foto), vicepresedinte al Comisiei.
De la 1 iulie 2014 ar urma sa se desfiinteze taxele pentru apelurile primite in roaming, iar companiile de telecomunicatii vor avea de ales intre:
- a oferi pachete care vor fi valabile oriunde in UE (“vorbesti afara la tarife ca acasa”), preturile urmand a fi stabilite in mod liber;
- a permite clientilor sa se “decupleze”, adica sa opteze pentru un furnizor de roaming care ofera tarife mai mici, fara a trebui sa cumpere o noua cartela SIM.
O alta propunere este ca apelurile efectuate intr-o retea fixa din interiorul UE sa aiba acelasi tarif ca si apelurile nationale interurbane. In plus, tarifele pentru apelurile efectuate catre intr-o retea mobila din interiorul UE nu vor putea depasi 0,19 euro pe minut (plus TVA).
Totodata, consumatorii vor beneficia de drepturi sporite in ceea ce priveste trecerea la alt furnizor sau la alt tip de contract, dreptul la un contract de 12 luni in cazul in care nu se doreste un contract mai lung si dreptul de a rezilia contractul daca nu se asigura vitezele de internet promise.
Practicile de blocare sau de incetinire a continutului de internet vor fi interzise, utilizatorii urmand sa aiba acces la internet deplin si deschis, indiferent de pretul sau de viteza stipulate in abonamentul lor de internet. Serviciile specializate de calitate garantate (IPTV, aplicatii cloud, etc.) vor putea fi oferite mai departe, cu conditia ca furnizarea acestora sa nu afecteze vitezele de internet promise altor clienti.
In paralel, Comisia Europeana va usura procedurile administrative pentru operatori, care vor putea obtine o autorizatie unica de functionare in toate cele 28 de state membre, in loc de 28 de autorizatii si vor putea inchiria mai usor retelele detinute de alte companii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News