Consiliul Concurentei a finalizat investigatia pe piata bancara privind posibile intelegeri la stabilirea indicilor Robor si Robid. Concluzia nu indica insa incalcarea legislatiei de catre banci.
In cadrul investigatiei a fost analizat in special comportamentul bancilor participante la stabilirea indicilor de piata monetara, Robid si Robor in perioada octoimbrie – noiembrie 2008, pe fondul disfunctionalitatilor inregistrate la momentul respectiv.
Pe parcursul investigatiei Consilul a aplicat doua sanctiuni bancilor BRD si Raiffeisen Bank, pentru refuzul de a se supune inspectiei inopinate si pentru furnizarea de informatii inexacte. Cele doua institutii au contestat in instanta amenzile.
In timp ce in cazul BRD litigiul este in ca pe rol, in cazul Raiffeisen Bank Tribunalul Bucuresti a constatat ca banca nu a furnizat informatiile solicitate dar a redus amenda de la 0,7% la 0.4% din cifra de afaceri a bancii.
Pe langa cele doua banci, in cadrul investigatiei au fost incluse si BCR, CEC Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania, ING Bank, EximBank, RBS Bank si Bancpost.
“Avand in vedere importanta pe care indicii de piata monetara Robid si Robor o au la nivelul produselor financiare (depozite, credite), autoritatea de concurenta acorda o atentie deosebita mecanismului de stabilire a acestora, in sensul respectarii regulilor de concurenta. In acest sens, Consiliul Concurentei atrage atentie ca schimburile de informatii confidentiale de natura comerciala, intre concurenti, pot constitui incalcari ale Legii Concurentei”, se arata in comunicatul oficial transmis de autoritate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News