top banner

Consiliul Concurentei inchide investigatia privind stabilirea Robor fara sanctiuni finale

06 Mai 2013 | Autor: Conso

Consiliul Concurentei a finalizat investigatia pe piata bancara privind posibile intelegeri la stabilirea indicilor Robor si Robid. Concluzia nu indica insa incalcarea legislatiei de catre banci.
In cadrul investigatiei a fost analizat in special comportamentul bancilor participante la stabilirea indicilor de piata monetara, Robid si Robor in perioada octoimbrie – noiembrie 2008, pe fondul disfunctionalitatilor inregistrate la momentul respectiv.
In octombrie 2008, in doar 2 zile, lipsa de lichiditate a dus la cresterea valorilor Robor de peste 3 ori, la peste 45%, cele mai mari niveluri din precedentii 6 ani.
Pe parcursul investigatiei Consilul a aplicat doua sanctiuni bancilor BRD si Raiffeisen Bank, pentru refuzul de a se supune inspectiei inopinate si pentru furnizarea de informatii inexacte. Cele doua institutii au contestat in instanta amenzile.
In timp ce in cazul BRD litigiul este in ca pe rol, in cazul Raiffeisen Bank Tribunalul Bucuresti a constatat ca banca nu a furnizat informatiile solicitate dar a redus amenda de la 0,7% la 0.4% din cifra de afaceri a bancii.
Pe langa cele doua banci, in cadrul investigatiei au fost incluse si BCR, CEC Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania, ING Bank, EximBank, RBS Bank si Bancpost.
“Avand in vedere importanta pe care indicii de piata monetara Robid si Robor o au la nivelul produselor financiare (depozite, credite), autoritatea de concurenta acorda o atentie deosebita mecanismului de stabilire a acestora, in sensul respectarii regulilor de concurenta. In acest sens, Consiliul Concurentei atrage atentie ca schimburile de informatii confidentiale de natura comerciala, intre concurenti, pot constitui incalcari ale Legii Concurentei”, se arata in comunicatul oficial transmis de autoritate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul