Consiliul Fiscal atrage atentia, din nou, cu privire la pericolul pe care il reprezinta reducerea investitiilor in infrastructura. Intr-o opinie referitoare la a doua rectificare bugetara pe acest an, se mentioneaza faptul ca aceste investitii sunt absolut necesare si, astfel, sunt amanate pe anii urmatori.
Altfel, Romania risca sa ramana in coada clasamentelor privind competitivitatea. „Aceasta evolutie (scaderea investitiilor - n.r.) nu este, insa, una dezirabila, fiind bine stiut din clasamentele internationale de competitivitate ca slaba calitate a infrastructurii reprezinta principala problema de competitivitate a Romaniei in materie de calitate a mediului investitional”, se mentioneaza in comunicatul citat.
Cu toate acestea, cheltuielile de investitii publice au scazut continuu in ultimii ani, noteaza Consiliul Fiscal, urmand sa atinga in 2015 minimul ultimilor 10 ani ca procent in PIB.
In plus, amanarea acestor investitii se va suprapune cu reducerile de taxe cuprinse in Codu Fiscal si peste majorarile salariale, fapt ce va duce la cresterea deficitului bugetar la 3% din PIB in 2016 si peste acest nivel in 2017, mai noteaza Consiliul Fiscal.
Efectele amanarii investitiilor se vor resimti in urmatorii ani
Asta inseamna ca efectele acestor decizii vor fi resimtite in perioada in care economia nu va performa la fel de bine ca acum. „Prin urmare, derapajul bugetar ar fi unul de natura structurala si ar vulnerabiliza pozitia finantelor publice la urmatoarea faza descendenta a economiei, costurile ulterioare in materie de ajustare depasind beneficiile pe termen scurt asupra convergentei reale generate de un deficit bugetar mai mare in faza de ascensiune economica", subliniaza Consiliul Fiscal.
Cheltuielile curente, cu salarii, subventii si alte bunuri si servicii, sunt considerate de Consiliul Fiscal ca fiind semnificativ majorate prin rectificarea bugetara, iar cheltuielile totale pentru investitii puternic diminuate.
Consiliul Fiscal mai remarca faptul ca in primele opt luni din acest an, investitiile publice s-au ridicat la 15,13 miliarde de lei (circa 2,1% din PIB) in conditiile in care planificarea din buget vorbea de 47,36 miliarde de lei (6,72% din PIB). Aceasta planificare se modifica la 44,2 miliarde de lei (6,27% din PIB) la rectificare, dar este greu de crezut ca va fi si realizata.
In document se prezinta si o analiza a realizarilor in ceea ce priveste cheltuielile de investitii din perioada 2012-2014, din acre se observa "in mod constant deviatii considerabile, in sensul ca rezultatele executiilor sunt, fara exceptie, inferioare estimarilor din bugetele initiale si din cele rectificate, iar evolutiile din anul curent indica un rezultat similar".
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News