Ministrul Finantelor a oferit asigurari potrivit carora cota unica de impozitare va fi mentinuta, fata a se trece la impozitarea progresiva, argumentand ca intr-un an nu se poate implementa acest lucru din motive tehnice.
„Ceea ce pot sa va spun in momentul de fata este ca sigur mentinem cota unica de impozitare, dar evident stiu ca exista in planul de guvernare aceasta dorinta de a aduce la cote progresive, dar nu cred ca se poate realiza din 2015 pentru ca exista mai multe aspecte tehnice care nu se pot face in mai putin de un an, pana in 2015”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finantelor Publice, in cadrul unei conferinte de presa, in care a prezentat un bilant al activitatii la 3 luni de la preluarea mandatului de ministru.
Petrescu a aratat masurile pe care le are in vedere pentru sustinerea mediului de afaceri, sustinand ca obiectivul zero il reprezinta reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajator incepând cu 1 iulie, acesta fiind primul punct pe agenda discutiilor cu misiunea FMI, incepând cu 2 iunie.
“Este o masura benefica mediului de afaceri prin caracterul ei stimulativ, precum si prin efectele pe care le va avea pentru combaterea muncii nedeclarate”, considera ministrul Finantelor Publice.
Proiectul de lege aflat in dezbaterea Parlamentului privind plafonarea tranzactiilor in numerar este de asemenea in atentia ministerului, proiect care are rolul de a combate evaziunea fiscala si spalarea banilor.
Ministrul Petrescu a prezentat si rezultatele activitatii Directiei Generale Antifrauda Fiscala. Astfel, potrivit ultimelor date, aproape 15.000 de firme au fost verificate, au fost constatate aproximativ 14.000 de incalcari ale legii si au fost dispuse sanctiuni in valoare de 53 de milioane de euro.
In plus, a facut precizari despre setul de masuri privind imbunatatirea relatiei dintre contribuabil si fisc, absolut necesare pentru cresterea conformarii voluntare.
In acest sens, MFP a avut consultari cu reprezentantii asociatilor profesiilor liberale in urma carora s-a decis realizarea unor brosuri in varianta electronica sau print, care sa simplifice interactiunea contribuabilului cu ANAF.
In perioada imediat urmatoare, ministerul va face public un nou model de formular de decizie de impunere, care contine elemente noi. Pe fiecare obligatie de plata va fi tiparit contul IBAN, impreuna cu codul de bare, in care trebuie efectuata plata. Pe verso se vor regasi informatii privind modalitatile de plata.
Un proiect pe termen scurt, care ar putea fi implementat in 3-6 luni, este transmiterea electronica a adeverintelor de venit si a certificatelor fiscale intre institutii.
MFP cauta modalitati, pentru ca accesul contribuabililor persoane fizice la propriile date fiscale virtuale sa fie simplificat si gratuit, prin intermediul unei aplicatii folosind user name si parola.
In plus, se analizeaza posibilitatea platii cu cardul a obligatiilor fiscale la Trezorerie, precum si extinderea platformei ghiseul.ro si pentru taxele platite catre bugetul de stat, nu doar pentru taxele locale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News