Grecia nu poate primi noua transa de 35 miliarde euro, pana cand principalii creditori – FMI si statele din zona euro, nu se pun de acord cu privire la noul planul de restructurare al datoriei publice.
Guvernul elen a solicitat mai mult timp pentru a putea reduce datoria publica de la 190% din PIB la 120% din PIB. In semn de buna credinta, grecii au aprobat in Parlament bugetul pe 2013, care prevede un surplus bugetar primar (nu include cheltuielile cu dobanzile) de 0,4% din PIB.
Grecii solicita acum ca datoria publica sa ajunga la 120% din PIB nu in 2020, cum este stabilit in angajamentele actuale, ci cu 2 ani mai tarziu (in 2022). Principalii creditori ai Greciei nu se inteleg in privinta acestui aspect.
FMI preseaza ca termenul initial sa fie respectat, iar statele din zona euro sa accepte ca o parte din datorie sa fie stearsa, pentru a ajuta Grecia sa respecte programul de ajustare.
Germania – principalul creditor din zona euro – nu doreste sa auda sub nicio forma de o stergere a datoriilor, deoarece ar insemna ca cetateanul german sa suporte cheltuielile grecilor. Un compromis ar pune cancelarul german, Angela Merkel intr-o postura foarte dificila la alegerile care vor avea loc anul viitor in Germania.
Urmatoarea intalnire a Eurogroup – consiliul ministrilor de finante al statelor din zona euro – va avea loc pe 20 noiembrie 2012, cand problema Greciei va fi din nou supusa negocierilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News