Avertismentele analistilor incep sa se adevereasca si in privinta vitezei de crestere a economiei romanesti. Aceasta s-a redus semnificativ in primul trimestru al acestui an, fata de valorile record inregistrate anul trecut, si s-a oprit la 4% fata de primul trimestru al anului 2017. Cum reactioneaza principalii indicatori la datele INS?
Anul 2017 a adus Romaniei titlul de tara europeana cu cea mai mare crestere economica (6,9%), insa se pare ca aceasta este pe cale sa apuna. Avansul anual de 4% din primul trimestru al acestui an vine dupa cresteri de 6,7% in ultimul trimestru al anului trecut si un record de 8,8% in trimestrul trei din 2017.
Mai mult, INS anunta ca, in termeni reali, produsul intern brut s-a mentinut, in trimestrul I 2018, la acelasi nivel cu cel inregistrat in trimestrul IV 2017. Adica, daca eliminam inflatia, avem stagnare.
La ce se asteapta autoritatile?
Vestea nu pare prea buna pentru autoritatile romane, avand in vedere ca, pentru intregul an, mizeaza pe o crestere a PIB de 6,1%. Obiectivul nu pare imposibil de atins, avand in vedere ca, traditional, primul trimestru din an nu este cel mai bun din acest punct de vedere, insa, chiar daca acest avans s-ar confirma, cresterea ar fi peste potential (adica nesustenabila), fapt care induce dezechilibre in economie (inflatie, deficit bugetar, deficit de cont curent).
Cei trei indicatori s-au deteriorat, deja, in ultimul an, astfel ca inflatia anuala a urcat la 5,2% in aprilie 2018, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, iar deficitele (bugetar si de cont curent) au incheiat anul 2017 pe locul trei in UE in functie de marime.
Cum au evoluat cursul si dobanzile?
Dupa anuntul INS privind cresterea economica pe primul trimestru din acest an, leul a inceput sa se deprecieze fata de euro si dolarul american, dupa o sedinta in care a urcat fata de ambele valute si dupa o perioada de relativa stabilitate fata de moneda unica europeana.
Euro, insa, se apreciaza si la nivel regional, astfel ca deprecierea leului nu poate fi pusa doar pe seama datelor nefavorabile anuntate de INS.
Dobanzile nu au reactionat, deocamdata, la anuntul privind reducerea ritmului de crestere a economiei, Robor la 3 luni inregistrand chiar o usoara scadere fata de luni, pana la 2,74% pe an, insa pe scadente mai indelungate indicii au crescut pana aproape de pragul de 3%.
Estimari pesimiste pentru urmatoarele 12 luni
Pentru urmatoarele 12 luni, insa, analistii financiari (membrii CFA Romania) se asteapta atat la cresterea Robor la 3 luni peste nivelul de 3,2% pe an, cat si la deprecierea leului pana la 4,75 lei/euro (valoare medie).
In privinta cresterii economice, atat analistii cat si institutiile financiare internationale, sunt ceva mai prudenti decat autoritatile romane.
Comisia Europeana (CE) estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 4,5% in 2018, iar pentru 2019 se asteapta la un avans de 3,9%, potrivit previziunilor economice de primavara publicate recent.
La randul sau, Banca Mondiala a anuntat recent ca economia Romaniei va inregistra un avans de 5,1% in 2018, insa a avertizat ca aceasta crestere este peste potential. O crestere economica de 5% este preconizata si de Fondul Monetar International, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimeaza un avans de 4,6% in 2018 si de 4,2% in 2019.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News