top banner

Cum a evoluat economia Romaniei dupa cresterea record de anul trecut?

15 Mai 2018 | Autor: Conso

Avertismentele analistilor incep sa se adevereasca si in privinta vitezei de crestere a economiei romanesti. Aceasta s-a redus semnificativ in primul trimestru al acestui an, fata de valorile record inregistrate anul trecut, si s-a oprit la 4% fata de primul trimestru al anului 2017. Cum reactioneaza principalii indicatori la datele INS?
Anul 2017 a adus Romaniei titlul de tara europeana cu cea mai mare crestere economica (6,9%), insa se pare ca aceasta este pe cale sa apuna. Avansul anual de 4% din primul trimestru al acestui an vine dupa cresteri de 6,7% in ultimul trimestru al anului trecut si un record de 8,8% in trimestrul trei din 2017.
Mai mult, INS anunta ca, in termeni reali, produsul intern brut s-a mentinut, in trimestrul I 2018, la acelasi nivel cu cel inregistrat in trimestrul IV 2017. Adica, daca eliminam inflatia, avem stagnare.
La ce se asteapta autoritatile?
Vestea nu pare prea buna pentru autoritatile romane, avand in vedere ca, pentru intregul an, mizeaza pe o crestere a PIB de 6,1%. Obiectivul nu pare imposibil de atins, avand in vedere ca, traditional, primul trimestru din an nu este cel mai bun din acest punct de vedere, insa, chiar daca acest avans s-ar confirma, cresterea ar fi peste potential (adica nesustenabila), fapt care induce dezechilibre in economie (inflatie, deficit bugetar, deficit de cont curent).
Cei trei indicatori s-au deteriorat, deja, in ultimul an, astfel ca inflatia anuala a urcat la 5,2% in aprilie 2018, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, iar deficitele (bugetar si de cont curent) au incheiat anul 2017 pe locul trei in UE in functie de marime.
Cum au evoluat cursul si dobanzile?
Dupa anuntul INS privind cresterea economica pe primul trimestru din acest an, leul a inceput sa se deprecieze fata de euro si dolarul american, dupa o sedinta in care a urcat fata de ambele valute si dupa o perioada de relativa stabilitate fata de moneda unica europeana.
Euro, insa, se apreciaza si la nivel regional, astfel ca deprecierea leului nu poate fi pusa doar pe seama datelor nefavorabile anuntate de INS.
Dobanzile nu au reactionat, deocamdata, la anuntul privind reducerea ritmului de crestere a economiei, Robor la 3 luni inregistrand chiar o usoara scadere fata de luni, pana la 2,74% pe an, insa pe scadente mai indelungate indicii au crescut pana aproape de pragul de 3%.
Estimari pesimiste pentru urmatoarele 12 luni
Pentru urmatoarele 12 luni, insa, analistii financiari (membrii CFA Romania) se asteapta atat la cresterea Robor la 3 luni peste nivelul de 3,2% pe an, cat si la deprecierea leului pana la 4,75 lei/euro (valoare medie).
In privinta cresterii economice, atat analistii cat si institutiile financiare internationale, sunt ceva mai prudenti decat autoritatile romane.
Comisia Europeana (CE) estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 4,5% in 2018, iar pentru 2019 se asteapta la un avans de 3,9%, potrivit previziunilor economice de primavara publicate recent.
La randul sau, Banca Mondiala a anuntat recent ca economia Romaniei va inregistra un avans de 5,1% in 2018, insa a avertizat ca aceasta crestere este peste potential. O crestere economica de 5% este preconizata si de Fondul Monetar International, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimeaza un avans de 4,6% in 2018 si de 4,2% in 2019.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul