Surprize, surprize, in organigrama Bancii Nationale a Romaniei aprobata de noul Consiliu de Administratie, intrat in atributii in cursul acestei luni. Care sunt principalele schimbari operate, cine sunt executivii care pierd din atributiile anterioare ale functiei si cine va avea mai multe responsabilitati?
In urma cu doar cateva zile si-a inceput activitatea noul Consiliu de Administratie al Bancii Nationale. In echipa executiva care deruleaza activitatea curenta a bancii s-a produs o singura schimbare majora: in locul experimentatului viceguvernator responsabil cu politica monetara Cristian Popa (ramas fara sustinere politica) a fost desemnat ex-ministrul bugetului, Liviu Voinea.
Noua organigrama aprobata de Consiliul de Administratie al BNR arata o mutare semnificativa de atributii dinspre cei doi viceguvernatori – Liviu Voinea si Bogdan Olteanu, catre guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Isarescu le ia din atributii viceguvernatorilor
In organigrama anterioara, ambii viceguvernatori (Cristian Popa si Bogdan Olteanu) aveau in subordine cate 5 directii fiecare. Viceguvernatorul Popa (un finantist experimentat, beneficiar al unei exceptionale recunoasteri profesionale si pe plan international) avea in subordine cinci dintre cele mai importante directii din BNR: Directia de Politica Monetara, Directia Modelare si Prognoze Macroeconomice, Directia Stabilitate Financiara, Directia Studii Economice si Directia Relatii Internationale. Viceguvernatorul Olteanu (jurist de profesie) coordona activitatea Directiei Juridice, precum si a altor patru directii de importanta relativ secundara: Directia Statistica, Directia Servicii Informatice, Directia Tehnica si Mentenanta si Directia Achizitii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, avea in subordine 7 directii, la fel ca si prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu. Guvernatorul mai coordona si Cancelaria BNR, Centrul de perfectionare profesionala si activitati sociale, precum si sucursalele regionale si agentiile BNR din teritoriu.
In noua organigrama, Guvernatorul BNR pastreaza coordonarea Cancelariei, a centrului de perfectionare si unitatile teritoriale, dar isi asuma responsabilitatea a 9 directii. Prim-vicepguvernatorul ramane cu cele 7 directii din vechea organigrama, in vreme ce fiecare dintre cei doi viceguvernatori va avea in subordine doar 4 directii.
Voinea da Politica Monetara pe Secretariat, Olteanu cedeaza Statistica
Liviu Voinea, care a obtinut ravnitul post de viceguvernator detinut anterior de Cristian Popa, ramane insa fara obiectul functiei acestuia. Trei dintre directiile-cheie, cea de Politica Monetara, cea de Modelare si Prognoze Macroeconomice si cea de Studii Economice trec in subordonarea directa a Guvernatorului BNR. La schimb, acesta se dovedeste destul de lipsit de generozitate fata de tanarul sau coleg, cedandu-i o directie de suport, Directia Secretariat.
Ca este asa se poate lesne deduce doar lecturand serviciile care compun aceasta directie: evidenta documente, arhiva, biblioteca, informare publica, organizare evenimente, transport parc auto comun si cantina salariatilor.
Bogdan Olteanu, devenit doctor in drept la finalul anului trecut (ultimul dintre actualii membri ai CA al BNR care dobandeste acest titlu academic, in conditiile in care guvernatorul Isarescu si membrul CA Daianu au deja statut de academicieni), isi pastreaza coordonarea directiilor din mandatul anterior, mai putin Directia Statistica, pe care o cedeaza catre viceguvernatorul Voinea.
Din analiza noii organigrame se desprinde astfel o concluzie care pare clara: noul CA al BNR are doi centri de putere reala – guvernatorul Isarescu si prim-viceguvernatorul Georgescu, viceguvernatorii devenind executivi cu atributii de coordonatori ai unor sectoare de importanta relativ secundara. Insa cum va arata in realitate BNR in noul mandat de cinci ani al guvernatorului Isarescu (ajuns la 65 de ani) ramane sa vedem din activitatea de zi cu zi a Bancii Centrale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News