top banner

Cum se procedeaza daca am platit taxele locale inainte de majorarea lor?

06 Februarie 2013 | Autor: Bianca Bivolaru

Din perspectiva legala, nu putem  vorbi de o dorinta a administratiilor locale, ci de o modificare succesiva a normelor edictate de Guvern, care au un caracter obligatoriu.
Observand actele normative care s-au succedat in perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, s-ar putea sustine ca ultima modificare are in vedere o restrangere/conditionare a unui beneficiu fiscal.
Insa, este adevarat ca adoptarea a 3 acte normative guvernamentale in decursul unei perioade mai scurte de 1 luna ( 27 decembrie 2012 – 9 ianuarie 2013 – 23 ianuarie 2013 ) pentru reglementarea aceleiasi chestiuni face dovada incoerentei si insecuritatii sistemului fiscal.
Discutam despre 3 masuri: prima, care obliga administratiile locale la majorarea impozitelor si taxelor, a doua, care permitea reducerea acestora, iar a treia, care a conditionat reducerea de lipsa datoriilor administratiilor locale.
Nu este lipsit de relevanta ca parte din dispozitiile O.G.1/2013 – si care vizau tocmai posibilitatea reducerii taxelor si impozitelor locale - au avut o existenta efemera, fiind modificate prin OG 8/2013.
Este important de verificat daca administratiile locale au emis hotararea privind reducerea acestor impozite si taxe, pentru ca doar in acest context se poate pune problema majorarilor retroactive - avand in vedere ca reducerea a fost recunoscuta ca drept al administratiilor locale si nu ca obligatie a acestora.
Interpretarea si aplicarea oricarei norme de drept fiscal trebuie sa fie facuta cu respectarea principiului securitatii, care impune protejarea contribuabililor contra oricarui risc care ar putea deriva din retroactivitatea legii fiscale.
Din aceasta perspectiva, majorarea de 16% (raportata la indicele de inflatie) si mai exact obligatia de plata a diferentei corespunzatoare, ar trebui sa nu fie opozabila si aplicabila contribuabililor care si-au indeplinit obligatia de plata a unui impozit sau a unei taxe locale, respectand legea in vigoare la data platii si a carei implementare sa fi fost asigurata la nivelul administratiilor locale prin emiterea hotararii de reducere a impozitelor si taxelor.
Daca o astfel de hotarare nu a fost emisa de autoritatea locala, este greu sa se discute despre retroactivitate - cata vreme guvernul nu a impus reducerea, ci doar a recunoscut dreptul autoritatilor locale de a o hotari.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul