top banner

Cum vrea statul sa schimbe impozitarea persoanelor fizice?

14 Aprilie 2017 | Autor: Conso

Sistemul de impozitare a persoanelor fizice urmeaza sa se schimbe complet incepand de anul viitor, potrivit declaratiilor autoritatilor. Impozitul se va aplica pe gospodarie, iar de completarea fiecarei declaratii se va ocupa un consultant fiscal, platit de stat. Cel putin asa arata, in prezent, planul Guvernului.
Cum se defineste o gospodarie? “Gospodaria fiscala este un grup de persoane, rude sau nu, care au un patrimoniu comun”, sustine ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan.
Cotele de impozitare vor fi 0% pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariati, pensionari sau cei cu activitati independente, si 10% pentru diferenta care depaseste 2.000 lei/luna, pentru salariati, pensionari sau cei cu activitati independente.
Consultantii fiscali: ce sarcini au si cum vor fi platiti?
Totusi, sistemul urmeaza sa fie mai complicat decat in prezent, avand in vedere ca presupune si o serie de deduceri fiscale, astfel incat autoritatile au prevazut angajarea unor consultanti fiscali care sa se ocupe, impreuna cu contribuabilii, de completarea declaratiilor.
In privinta deducerilor care urmeaza sa fie acordate, ministrul Finantelor a mentionat cum ar fi sumele platite pentru scheme de pensii private, asigurarile de sanatate, studii scolare ale copiilor sau abonamentele de sanatate.
Serviciile consultantilor urmeaza sa fie gratuite pentru contrubuabili, insa acestia urmeaza sa incaseze sume consistente de la stat. Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, sustine ca acestia ar putea ajunge la venituri lunare de 10.000 de lei, in functie de numarul de gospodarii arondate. Acestia urmeaza sa perceapa si doua tipuri de comisioane, unul in functie de platile efectuate la stat in numele gospodariilor, iar altul de la furnizori privati de servicii (companiile de utilitati, de exemplu).
Exista suficienti consultanti pentru implementarea sistemului?
Potrivit estimarilor actuale, aplicarea sistemului implica angajarea a 35.000 de consultanti fiscali, iar un consultant urmeaza sa gestioneze circa 200 de gospodarii in urban si circa 250-300 in mediul rural. Consultantii fiscali spun, insa, ca acest sistem este lipsit de realism, avand in vedere ca nu exista un numar atat de mare de specialisti in domeniu.
Ministrul Finantelor a declarat chiar ca o parte din angajatii ANAF s-ar putea ocupa de astfel de declaratii, insa seful Fiscului l-a contrazis spunand ca va exista un conflict de interese.
Potrivit autoritatilor, modelul este preluat dupa cele din Statele Unite, Franta, Belgia etc.
Prin introducerea acestui sistem, statul sustine ca va fi redusa semnificativ economia neagra si evaziunea, in special la TVA si la accize, pentru ca oamenii vor fi interesati sa solicite bonul fiscal pentru a obtine deduceri de la stat. Astfel, se estimeaza un surplus de 2% din PIB, respectiv 16 miliarde de lei. In plus, reprezentantii statului spun ca administratiile fiscale vor fi degrevate de sarcina administrarii declaratiilor persoanelor fizice.
Noul sistem urmeaza sa se aplice incepand cu anul 2018, iar in mai 2019 se va depune prima astfel de declaratie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul