Ești de acord cu cookie-urile opționale?

Acestea ne ajută sa îți oferim o experiență mai bună, să înțelegem cum utilizezi portalul și să îti oferim o navigare facilă. Află mai multe în Politica privind cookies.

Curtea de Conturi: Bancile din Romania sunt privilegiate

26 Mai 2015 | Autor: Conso

Curtea de Conturi a Romaniei sustine ca bancile de pe plan local detin o pozitie privilegiata pe piata. Ministerul Finantelor Publice se imprumuta  cu precadere din piata interna si, astfel, asigura sectorului bancar privat un venit sigur si plasamente in active fara risc.
Mentiunile sunt incluse de Curtea de Conturi in raportul de audit de performanta „Evaluarea managementului datoriei publice in perioada 2012 – 2014“ efectuat la Ministerul Finantelor si publicat la sfarsitul saptamanii trecute.
Astfel, institutia precizeaza ca, in perioada analizata, la fel ca in anii precedenti, datoria publica guvernamentala interna a fost detinuta integral de sectorul bancar privat, creandu-se astfel „un cerc vicios intre datoria publica si consolidarea bancara“.
”Apreciem ca, in calitatea lor de depozitari ai resurselor financiare ale populatiei si ale societatilor comerciale, bancile detin o pozitie privilegiata pe piata. Intrucat acestea trebuie sa-si valorifice resursele, prin plasarea lor in titluri de stat, Ministerul Finantelor a asigurat sectorului bancar privat un venit sigur si plasamente in active fara risc“, spune documentul care analizeaza activitatea Finantelor in ultimii doi ani, din punctul de vedere al managementului datoriei publice.
Datoria publica a crescut in doi ani, de la 2.703 euro pe cap de locuitor la 3.313 de euro pe cap de locuitor, indica raportul, care subliniaza ingrijorarea ca datoria creste mai rapid decat necesitatea de finantare a deficitului bugetar.
La sfarsitul lui 2014, datoria publica a Romaniei insuma 295 de miliarde de lei (65,9 miliarde de euro), fata de 240,8 miliarde de lei (54,3 miliarde de euro) la sfarsitul lui 2012.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

În ultimii patru ani, cursul mediu calculat de BNR a oscilat în jurul valorii de 4,9 lei/euro, iar cei care și-au păstrat economiile în lei au beneficiat de diferențialul de dobândă.

09 Mai 2025 | Banii si economia
Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul