Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.
Potrivit reprezentanților Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), înscrierea solicitanților persoane fizice în programul Rabla 2025 se va face exclusiv prin aplicația informatică pusă la dispoziție pe site-ul AFM, fără a mai fi necesară implicarea producătorilor auto.
În plus, una dintre modificările importante în programul de anul acesta este excluderea de la finanțare a autovehiculelor echipate cu motoare diesel, deci nu va mai fi încurajată achiziționarea celor care folosesc motorina ca și combustibil.
Un alt element de noutate îl reprezintă prelungirea perioadei de monitorizare la 18 luni. Prin excepție, în cazul în care autovehiculele noi pentru care a fost acordată finanțarea sunt achiziționate în sistem leasing, înmatricularea permanentă pe numele beneficiarului este obligatorie la sfârșitul perioadei de leasing.
De asemenea, este interzisă beneficiarilor înstrăinarea autovehiculelor nou-achiziționate în cadrul programului, pe o perioadă de 18 luni de la data emiterii facturii, prevedere ce se aplică inclusiv în cazul beneficiarilor care au achiziționat autovehiculele noi în sistem leasing.
Care este valoarea eco-tichetelor în 2025?
În ediția de anul acesta, cuantumul eco-tichetului este de:
• 37.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
• 15.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice;
• 12.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
• 10.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete;
• 120.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau pur electric, pentru instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale.
În edițiile precedente, stimulentele oferite cumpărătorilor unor autovehicule noi erau gândite ca o sumă între prima de casare (7.000 lei pentru un autovehicul sau 10.000 lei pentru două autovehicule) la care se adăugau diferite eco-bonusuri. De exemplu, eco-bonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO₂/km în sistem WLTP; eco-bonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou echipat cu motorizare GPL/GNC; eco-bonus în valoare de 3.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou (exceptând motocicletele) echipat cu sistem de propulsie hibrid; eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Față de 2024, când eco-tichetul pentru autovehicul electric nou era de 25.500 lei (sau 13.000 lei pentru unul hibrid), acesta urcă în acest an la 37.000 lei (15.000 lei pentru un autoturism hibrid). În 2023, valoarea eco-tichetului fusese de 51.000 lei (26.000 lei pentru cele hibride).
Detalii suplimentare pentru înscriere
Pentru înscrierea în noul program Rabla, solicitanții vor trebui să completeze, într-o aplicație informatică gestionată de Administrația Fondului de Mediu, o cerere în acest sens și să încarce toate documentele necesare, inclusiv cele ce dovedesc casarea unei mașini.
Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot solicita un număr de maximum 25 de eco-tichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, fără a fi necesară casarea unui autovehicul uzat.
Persoanele fizice pot solicita maximum 2 eco-tichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, câte unul pentru fiecare autovehicul nou ce urmează a fi achiziționat.
Durata totală de implementare este de 90 de zile de la obținerea statutului de „beneficiar finanțare”. În acest interval, producătorii sunt obligați să emită și să introducă factura electronică în aplicație și să finalizeze formalitățile de vânzare-cumpărare și predare-primire a autovehiculului nou.
Este obligatorie înmatricularea permanentă la autoritățile competente din România, pe numele beneficiarului, a autovehiculului nou achiziționat în cadrul programului, pe o perioadă de cel puțin 18 luni de la emiterea facturii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News