Banca Nationala a decis sa nu modifice rata dobanzii de politica monetara in prima sedinta a anului 2013. Nivelul actual, de 5,25%, a ramas neschimbat de aproape un an.
BNR ramane prudenta in ceea ce priveste politica monetara si prefera pasii mici in detrimentul unor schimbari mai ferme. De altfel, tocmai din aceasta cauza, banca centrala a fost deseori criticata.
Spre exemplu, din martie 2010, cand atingea un nivel de 6,50%, dobanda cheie a scazut gradual, la interval de cateva luni. cu doar 0,25 procente de fiecare data, in timp ce au existat opinii ca o miscare mai puternica ar fi ajutat economia mai mult.
Pe de alta parte, BNR a schimbat tonul in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii si a mentionat ca urmeaza o perioada de gestionare “adecvata”, comparativ cu o gestionare “ferma”, termen indicat anterior.
Analistii considera insa ca cererea mare de lichiditate va adanci pozitia de creditor a BNR si, daca situatia nu va fi gestionata corect, va exista o presiune pe aceasta zona ceea ce va face ca dobanzile sa urce.
Vestile nu sunt bune pentru cei care au sau isi doresc sun credit in lei. Cum costurile sunt direct legate de evolutiile Robor, o crestere a dobanzilor interbancare va face ca imprumuturile sa devina mai scumpe.
Deja ratele Robor au urcat pe principalele scadente cu cel putin 0,5 procente fata de nivelurile inregistrate in vara anului 2012. Comcomitent, si oferta bancilor a cunoscut o evolutie similara.
Spre exemplu, pentru
un credit ipotecar in lei, DAE mediu a urcat din iulie 2012 pana la finalul anului cu 0,6 procente, conform datelor Conso.ro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News