Revenirea pe plus a dobanzilor in zona euro se lasa asteptata. Banca Centrala Europeana (BCE) a decis,joi, sa reduca dobanda de politica monetara la zero, un nivel minim istoric, de la 0,05% anterior. In paralel, institutia a majorat achizitiile lunare de obligatiuni, de la 60 de miliarde de euro pana la 80 de miliarde de euro.
Masurile au fost luate pentru a stimula economia zonei euro, in conditiile in care inflatia din zona ramane mult sub tinta bancii centrale, de aproximativ 2%.
Totodata, BCE a redus dobanzile pentru facilitatile de creditare si depozit. Astfel, rata dobanzii pentru facilitatea de creditare a fost redusa tot cu 0,05 puncte procentuale, la 0,25%, in timp ce dobanda pentru depozitele constituite de bancile centrale a scazut cu 10 puncte de baza, de la minus 0,3% la minus 0,4%, se arata intr-un comunicat al BCE.
Bancile trebuie sa acorde mai multe credite in economie, spune Banca Centrala Europeana
Potrivit documentului, prin reducerea dobanzii ce se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, institutia de la Frankfurt vrea sa stimuleze bancile sa acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul si investitiile in Europa.
In plus, pe langa suplimentarea cu 20 miliarde de euro, pana la 80 miliarde de euro, a achizitiilor lunare de obligatiuni si alte active din zona euro, Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat si includerea obligatiunilor denominate in euro in acest program, cu conditia ca acestea sa fie incadrate in categoria recomandata pentru investitii (investment grade) si sa fie emise de institutii nonbancare.
Totodata, BCE a anuntat ca va lansa o noua serie de operatiuni de refinantare pe termen lung, cu maturitati de patru ani.
Euro s-a depreciat cu un procent in raport cu dolarul, imediat dupa anuntul BCE
Desi majoritatea analistilor se asteptau ca BCE sa ia noi masuri de stimulare a economiilor din zona euro, din cauza reintrarii inflatiei in teritoriu negativ, reducerea dobanzii de baza a luat prin surprindere pietele financiare, avand in vedere ca este vorba de un nou minim istoric. Incepand cu luna septembrie 2014 si pana in prezent, dobanda de baza practicata de BCE a stationat la nivelul minim record de 0,05%.
Imediat dupa acest anunt, moneda unica europeana s-a depreciat cu un procent in raport cu dolarul. In schimb, actiunile europene au inregistrat o crestere semnificativa, dupa decizia BCE privind suplimentarea infuziilor de capital.
Bursa de la Frankfurt a crescut cu 2,3%, cea de la Paris a urcat cu 3% iar principalul indice al Bursei de la Milano a inregistrat un avans de 3,62% in conditiile in care actiunile primelor doua banci italiene au avut cresteri spectaculoase, 10,56% pentru titlurile UniCredit si un avans de 7,15% pentru actiunile Intesa Sanpaolo.
Indicele bursier pan-European FTSEurofirst 300 a crescut cu 2,5% pana la cel mai ridicat nivel din acest an iar indicele blue-chip Euro STOXX 50 a crescut cu 3,6%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News