top banner

Economia creste, bunastare ioc

17 Iunie 2015 | Autor: Conso

Economia creste, dar romanii raman cei mai saraci europeni, cu venituri la jumatatea mediei din Uniunea Europeana. Potrivit Eurostat, Bulgaria, Romania si Croatia au avut, in 2014, cele mai mici valori din UE ale indicatorilor care arata bunastarea cetatenilor.
Produsul Intern Brut pe cap de locuitor al Romaniei la paritatea puterii de cumparare (PPS) inseamna doar 54% din media UE, iar consumul individual efectiv exprimat in PPS, care masoara bunastarea populatiei, este la 55% din media UE, arata datele Eurostat.
PPS ia in calcul si diferentele de preturi, nu doar de salarii. La acest ultim capitol, Romania se afla la 25% din media UE.
Aceleasi niveluri ale bunastarii s-au inregistrat si in 2013, prin urmare, din acest punct de vedere, nu este un progres in 2014 - dar trebuie precizat ca si tarile UE evolueaza, prin urmare decalajul se reduce vizibil, daca economia Romaniei avanseaza mult mai repede.
La nivelul Uniunii, in 2014, consumul individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat in PPS a variat de la 49% din media UE28, in cazul Bulgariei, pana la 140% in Luxemburg. Romania, cu 55% este a doua din coada, urmata de Croatia, cu 59% din media UE28.
In ceea ce priveste PIB-ul per capita in 2014, Romania, cu 54% din media Uniunii Europene, ocupa in continuare penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost la 45% din media UE, in timp ce in Croatia valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost la 59% din media UE. Anul trecut, cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de peste doua ori si jumatate mai mare (263%) fata de media din UE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul