Economia creste, dar romanii raman cei mai saraci europeni, cu venituri la jumatatea mediei din Uniunea Europeana. Potrivit Eurostat, Bulgaria, Romania si Croatia au avut, in 2014, cele mai mici valori din UE ale indicatorilor care arata bunastarea cetatenilor.
Produsul Intern Brut pe cap de locuitor al Romaniei la paritatea puterii de cumparare (PPS) inseamna doar 54% din media UE, iar consumul individual efectiv exprimat in PPS, care masoara bunastarea populatiei, este la 55% din media UE, arata datele Eurostat.
PPS ia in calcul si diferentele de preturi, nu doar de salarii. La acest ultim capitol, Romania se afla la 25% din media UE.
Aceleasi niveluri ale bunastarii s-au inregistrat si in 2013, prin urmare, din acest punct de vedere, nu este un progres in 2014 - dar trebuie precizat ca si tarile UE evolueaza, prin urmare decalajul se reduce vizibil, daca economia Romaniei avanseaza mult mai repede.
La nivelul Uniunii, in 2014, consumul individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat in PPS a variat de la 49% din media UE28, in cazul Bulgariei, pana la 140% in Luxemburg. Romania, cu 55% este a doua din coada, urmata de Croatia, cu 59% din media UE28.
In ceea ce priveste PIB-ul per capita in 2014, Romania, cu 54% din media Uniunii Europene, ocupa in continuare penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost la 45% din media UE, in timp ce in Croatia valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost la 59% din media UE. Anul trecut, cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de peste doua ori si jumatate mai mare (263%) fata de media din UE.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News