In 2013 econpomia subterana europeana va atinge cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, conform unui studiu Visa. Romania continua sa prezinte insa un nivel ridicat comparativ cu alte state UE.
Cu toate acestea, economia subterana continua sa reprezinte 18,5% din activitatea economica din Europa si sa insumeze 2.100 miliarde euro.
Nivelul la care se situeaza economia subterana variaza insa puternic de la o tara la alta. Astfel, in Elvetia, Austria, Olanda si Marea Britanie, procentul este de 8-10%, dar creste pana aproape de 30% in Bulgaria, Romania, Croatia, Lituania si Estonia.
Cu toate acestea, economia subterana din Romania a scazut semnificativ in ultimii 10 ani, mai ales ca urmare a pregatirilor pentru aderarea la UE, crizei financiare globale si a cresterii platilor electronice.
Comparativ cu 2008 economia subetrana a scazut cu 3,5% iar comparativ cu 2003 s-a redus cu 15%. In prezent, nivelul acesteia este estimat la 39,6 miliarde euro.
Studiile precedente realizate de Visa au demonstrat ca exista o corelatie stransa intre economia subterana si ciclul economiei. Aceasta tema fiind abordata si in studiul din 2013, fiind evidentiate eforturile guvernelor din statele europene de a gasi noi modalitati pentru diminuarea deficientelor fiscale inclusiv prin limitarea economiei subterane.
“Numitorul comun este ca in toata Europa economia subterana reprezinta in continuare un fenomen care are la baza platile in numerar, fiind favorizat de munca la negru si de subraportare”, a precizat Steve Perry, director comercial la Visa Europe.
Conform studiului, munca la negru reprezinta doua treimi din economia subterana in Europa, in timp ce restul este rezultatul subraportarii vanzarilor.
Astfel, o solutie in acest sens poate fi reprezentata de inlocuirea numerarului cu platile electronice, care ar putea reduce economia subterana cu aproximativ 10%. In statele in care masurile guvernamentale au presupus si introducerea acestui tip de plata s-a observat o diminuare a economiei subterane.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News