Ratele de dobanda ale pietei interbancare pentru moneda euro, Euribor si-au inversat in ultimele saptamani tendinta usoara de crestere, ca urmare a rezultatelor economice slabe anuntate de marile economii europene.
Majoritatea creditelor bancare in euro de pe piata romaneasca sunt indexate la acest indicator, iar asteptata scumpire a creditelor existente in sold pare sa fie tot mai indepartata.
Rata Euribor 3M a scazut in ultimele doua saptamani de la 0,24% la 0,22%, iar dobanda la sase luni, Euribor 6M a scazut de la 0,38% la 0,35%.
Economia Germaniei s-a contractat cu 0,6% in ultimul trimestru al anului trecut, in timp ce in Franta si Marea Britanie PIB a scazut cu 0,3%, conform
datelor publicate saptamana trecuta. Cresterea de 0,2%, chiar daca marginala, inregistrata de Romania, o plaseaza in randul celor doar sapte state din Uniunea Europeana ce au inregistrat un avans.
Desi pietele financiare vad in continuare pentru urmatorii ani o tendinta de crestere a
Euribor, aceasta va fi probabil mai lina, din cauza revenirii economice slabe.
In ultima saptamana, ratele de swap – contracte prin care bancile transfoma creditele indexate la Euribor in credite cu dobanda fixa - au scazut de la 0,60% la 0,56%, pentru contractele pe doi ani, conform datelor centralizate de Raiffeisen Research. Aceasta este, in pratica, estimarea pietelor financiare pentru valoarea medie a ratei Euribor 6M pentru urmatorii doi ani. In prezent Euribor 6M se afla la 0,35%
Scaderea ratelor de dobanda de pe piata europeana a fost influentata si de comentariile presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a dat de inteles ca rata actuala a dobanzii de referita a BCE ar putea fi reanalizata. Dobanda de referinta pentru euro a bancii centrale se situeaza in prezent la 0,75%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News