Banca Centrala a SUA (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, pana la un nivel cuprins intre 0,25% si 0,5%. Decizia semnaleaza faptul ca economia nationala a depasit daunele provocate de criza financiara din perioada 2007-2009.
Potrivit institutiei, acesta este doar inceputul unui nou ciclu de politici monetare, dupa aproximativ sapte ani in care dobanzile au fost mentinute aproape de zero.
De la sfarsitul anului 2008 si pana in prezent dobanda de politica monetara a Fed a fost mentinuta intre 0 si 0,25% pentru a sustine relansarea economiei. Aceasta este prima majorare a costului creditului decisa de Fed din iunie 2006 incoace.
Potrivit presei internationale, Fed estimeaza ca dobanda va creste gradual in urmatorii ani, pana la nivelul tintit pe termen lung de 3,5%. Pentru finalul anului 2016, Fed estimeaza un nivel al dobanzii cheie de 1,4%.
De asemenea, Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale (FOMC) a majorat si dobanda platita pentru rezervele excedentare pe care bancile le depun la banca centrala pana la 0,5%.
In pofida unei inflatii aflate mult sub tinta Fed de 2% pe an si a unei cresteri economice modeste, banca centrala a SUA noteaza ca piata muncii si sectorul constructiilor au inregistrat imbunatatiri in ultimele luni, iar cheltuielile populatiei si investitiile companiilor in mijloace fixe au crescut intr-un ritm alert, se arata in comunicatul Fed . In document se subliniaza faptul ca decizia de a majora costul creditului a fost adoptata in unanimitate.
Chiar daca este vorba de o majorare modesta (cu 0,25 puncte procentuale), aceasta va creste costurile cu imprumuturile pentru toata lumea de la guverne straine la companii si pana la cumparatorii de case si automobile, dar ii va recompensa suplimentar pe cei care isi tin economiile la banca, mai scrie presa internationala.
Pietele financiare se asteptau la aceasta majorare, avand in vedere recentele date statistice care arata ca economia americana continua sa creeze noi locuri de munca intr-un ritm sustinut.
Pe de alta parte, Fed a dat publicitatii noile sale prognoze privind cresterea economica, inflatie si rata somajului in urmatorii doi ani care sunt in mare parte neschimbate cu cele din luna septembrie, rata somajului fiind asteptata sa scada pana la 4,7% anul viitor, iar economia sa avanseze cu 2,4%. In privinta inflatiei, Fed anticipeaza ca aceasta va urca la 1,6% in 2016, de la un nivel de doar 0,4% in acest an.
Bursele cresc, dolarul se apreciaza
Bursele europene au inregistrat cresteri semnificative in prima parte a sedintei de tranzactionare de joi, dupa decizia Fed de a majora dobanda cheie.
Pe piata valutara, dolarul american s-a apreciat in fata monedei unice europene, ceea ce a determinat si aprecierea leului in fata euro, dar scaderea in fata monedei americane. Astfel, la cursul Bancii Nationale a Romaniei, raportul leu/euro a scazut joi sub pragul de 4,5 lei, in timp ce dolarul a castigat peste doi bani si a fost cotat la 4,1456 lei/dolar.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News