Poprirea electronica a conturilor bancare revine in atentia autoritatilor, dar ramane in stadiul de proiect. La aproape un an de la anuntul fostului ministru al Finantelor Publice, Anca Dragu, privind implementarea popririi electronice, Ministerul publica proiectul de ordin in acest scop.
Insa si acest proiect stabileste aplicarea in etape a popririi electronice. In prima etapa vor fi transmise electronic doar actele de poprire de la ANAF la banca si abia apoi va deveni posibila si retinerea exclusiva a sumei datorate la Fisc si ridicarea popririi tot pe cale electronica.
“Avand in vedere necesitatea comunicarii rapide si eficiente cu institutiile de credit, in ceea ce priveste comunicarea actelor de executare prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta, se impune crearea cadrului legal pentru implementarea acestui obiectiv”, se subliniaza in proiectul citat.
Practic, prin acest ordin se stabileste platforma informatica prin care se va realiza comunicarea catre institutiile de credit a actelor de executare emise de organele fiscale centrale, respectiv sistemul informatic pus la dispozitia acestora de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in spatiul privat de pe portalul ANAF.
Cum se va aplica poprirea?
Astfel, documentul va reglementa incheierea unui Protocol de colaborare intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Asociatia Romana a Bancilor si institutiile de credit, “prin care se urmareste definirea unui cadru de colaborare pentru stabilirea conditiilor privind implementarea sistemului automat, care sa asigure, intr-o prima etapa, comunicarea actelor de executare emise de organele fiscale centrale catre institutiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta”.
Abia ulterior va deveni posibil si schimbul de informatii intre parti cu privire la actele de executare comunicate, precum si urmarirea sumelor ce fac obiectul popririlor bancare, in mod operativ, astfel incat, pe de o parte, ridicarea popririlor sa se realizeze in timp real, iar pe de alta parte, sumele existente in conturile bancare sa fie indisponibilizate de catre institutiile de credit in limita sumei ce face obiectul popririi, in functie de informatiile transmise de institutiile de credit cu privire la sumele existente in conturile bancare”.
De asemenea, prin ordinul mentionat se stabileste ca data si ora comunicarii catre institutiile de credit a actelor de executare prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta, sa fie prima zi bancara urmatoare zilei incarcarii actului de executare in sistemul informatic pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, iar ora comunicarii sa fie ora de incepere a zilei bancare.
“Aceste informatii se vor stabili, pentru fiecare institutie de credit, prin protocolul de colaborare mai sus mentionat.
Ordinul va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicatii in Monitorul Oficial.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News