Anul 2018 devine, pe zi ce trece, un cosmar fiscal atat pentru populatie cat si pentru firme. Guvernul anunta schimbari ale impozitului pe venit, ale contributiilor sociale, majorarea salariului minim si scaderea cotei din contributia la pensie virata catre Pilonul II. La toate acestea se adauga plata defalcata a TVA, nu se stie in ce forma.
Pentru persoane fizice, Ministerul Finantelor anunta reducerea impozitului pe venit, nu doar pe salarii ci pe toate formele de venit, de la 16% la 10%. Totodata, pentru cei cu salariul minim, se majoreaza o serie de deduceri, cea personala de la 300 de lei la 510 lei si cea pentru fiecare persoana aflata in intretinere, de la 100 la 160 de lei.
Si vestile bune se opresc aici. Urmeaza cele rele care le anihileaza pe cele bune: trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat, aproape integral, si reducerea acestora cu 2 puncte procentuale.
“Astfel, din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut, se vor plati 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat. In total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale. Acestea din urma vor fi cuprinse intr-o singura contributie, care se va numi contributie asiguratorie pentru munca (initial denumita taxa de solidaritate -n.r.)”, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.
Lamuriri pentru cei cu venituri din activitati independente
O precizare importanta este cea cu privire la veniturile romanilor care desfasoara activitati independente (medicii, avocatii, notarii, jurnalistii, scriitorii, artistii etc.): acestia nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati, acestea urmand sa se calculeze la nivelul salariului minim pe economie.
“Totodata, mentionam ca scad contributiile pentru conditiile la pensie pentru conditii deosebite sau speciale de munca: CAS pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29% (-2,3pp); CAS pentru conditii speciale de munca scade de la 36,3% la 33% (-3,3 pp)”, se subliniaza in documentul citat.
Pe de alta parte, un avantaj, desi minor, al mutarii contributiilor este reducerea numarului de plati de la 9 la 3: contributia pentru pensie (CAS) – platita pentru salariat, contributia pentru sanatate (CASS) – platita pentru salariat si contributia asiguratoare pentru munca – suportata de angajator.
Noua contributie la Pilonul II
Si in privinta Pilonului II de pensii, ministrul Muncii face o oarecare lumina: de anul viitor, ontributia virata de la stat catre administrare privata scade de la 5,1% la 3,75%.
In plus, ministrul Muncii anunta majorarea salariului minim, incepand cu 1 ianuarie 2018, de la 1.450 la 1.900 de lei, ceea ce ar putea parea o veste buna pentru salariati, desi majorarea va fi mancata de mutarea contributiilor, insa una dezastruoasa pentru angajatori.
In cazul firmelor, Guvernul anunta majorarea plafonului pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor, de la 500.000 de euro la 1 milion euro, si includerea in acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfasoara activitati exceptate in prezent.
De asemenea, se are in vedere transpunerea Directivei UE 1164/2016 privind externalizarea profiturilor prin:
-limitarea deductibilitatii dobanzilor;
-introducerea impozitarii la iesire, masura care previne erodarea bazei impozabile in cazul unui transfer de active in afara Romaniei;
-introducerea regulii antiabuz ce va permite autoritatilor romane sa refuze contribuabililor beneficiile fiscale obtinute din aranjamente abuzive si introducerea normelor privind societatile straine controlate (SSC) ce au ca scop impiedicarea evitarii platii impozitelor prin devierea veniturilor catre filiale din paradisuri fiscale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News