top banner

FMI: Dobanzile reale au devenit negative in Romania

11 Mai 2016 | Autor: Conso

Fondul Monetar International (FMI) il contrazice pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei in privinta dobanzilor. In timp ce Mugur Isarescu sustine ca in Romania nu exista dobanzi negative, instituatia financiara internationala atrage atentia bancii centrale sa ia masuri pentru a reduce diferenta dintre dobanda cheie si dobanzile din piata.
In recomandarea sa, FMI sustine ca BNR ar trebuisa mentina actualul nivel al dobanzii de politica monetara, de 1,75% pe an, si sa inceapa sa reduca diferenta dintre dobanda cheie si dobanzile din piata, prin absorbtii de lichiditate si ingustarea coridorului de dobanzi.
Raportul FMI, realizat in cadrul consultarilor cu Romania pe baza Articolului IV, mentioneaza ca pe piata monetara persista o diferenta intre dobanda cheie si ratele interbancare care ar putea sa submineze eficacitatea cadrului de politica monetara. ”Dobanzile reale, ajustandu-se in linie cu inflatia, au devenit negative”, explica expertii FMI.
Fondul recomanda BNR sa dea un semnal de intarire a politicii monetare
Ca argumente pentru mentinerea dobanzii cheie, FMI mentioneaza inflatia negativa, un nivel redus al inflatiei importate, dar si incertitudinile cu privire la expectatiile inflationiste. Astfel, institutia internationala sustine ca actuala dobanda poate fi pastrata neschimbata pana cand proiectia privind inflatia se indreapta mai clar catre un nivel deasupra tintei. ”Oricum, BNR ar trebui sa dea un semnal de intarire si sa inceapa sa reduca diferenta dintre dobanda de politica monetara ai dobanzile din piata, prin absorbtii de lichiditate si ingustarea coridorului de dobanzi. Aceste masuri vor duce la intarirea cadrului de politica monetara. Avand in vedere impulsul fiscal puternic pro-ciclic, ar putea fi necesar ca politica monetara sa sprijine reducerea efectelor nedorite in gestionarea cererii interne”, subliniaza expertii FMI.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a negat, in repetata randuri, ca in Romania ar exista dobanzi negative, desi a admis ca bancile practica, in anumite cazuri, comisioane ridicate, care erodeaza castigul deponentilor. Pe de alta parte, guvernatorul a anuntat recent ca la nivelul bancii centrale se analizeaza reducerea coridorului de dobanzi, dintre facilitatea de depozit (dobanda la care bancile isi plaseaza banii la BNR) si dobanda de politica monetara, pe de o parte, si cel dintre dobanda cheie si dobanda Lombard (la care se imprumuta bancile de la banca centrala in caz de necesitate). In acest moment, coridorul de dobanda este de 1,5 puncte procentuale.
FMI nu se intelege cu BNR nici pe inflatie
Nici in privinta evolutiei preturilor de consum, specialistii Fondului nu par a fi pe aceeasi lungime de unda cu BNR. Acestia se asteapta la o inflatie de 3,5% la finalul anului viitor, la limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei de 2,15%, insa cea mai recenta prognoza a bancii centrale arata o crestere a preturilor de consum de 2,7% la finalul lui 2017.
”Avand in vedere cererea interna puternica, restrangerea deficitului de cerere, impulsul fiscal consistent si cresterile semnificative de venituri, inflatia este de asteptat sa creasca aproape de 3,5%, nivelul superior al intervalului din jurul tintei de inflatie, la finalul anului 2017”, se mai arata in documentul FMI.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul