Conducerea FMI a lansat un apel catre Spania si Italia ca sa solicite asistenta financiara, pentru a pune capat problemelor financiare.
Incheierea unui astfel de acord va limita puterea de deciziie a guvernelor, care vor trebui sa negocieze cu FMI si Comisia Europeana fiecare masura cu impact bugetar. In schimb, vor beneficia de finantare, fara sa-si mai bata capul cum sa convinga investitorii ca sa le cumpere titluri de stat.
In Romania, guvernantii s-au invatat sa fie obedienti in ultimi ani fata de reprezentantii FMI. In plus, au descoperit ca este mai usor sa dai vina pe FMI decat sa-ti asume raspunderea pentru masurile nepopulare, necesare pentru corectarea deficitului bugetar.
Pierderea independentei bugetare este insa privita ca o injosire la Madrid si Roma, iar un acord cu FMI este evitat pe cat posibil.
Dupa multe ezitari, Spania este de asteptat sa solicite in cele din urma un acord preventiv de finantare in saptamanile urmatoare. Pe de alta parte, Italia nici nu vrea sa auda de un asemenea acord si sustine ca nu are nevoie de asistenta financiara.
Anuntul FMI a fost facut inaintea summit-ului de 2 zile, care are loc la Bruxelles in 18-19 octombrie, cand liderii UE vor dezbate, in principal, probleme legate de uniunea bancara.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News