Au aparut speculatii in presa legate de intentia Guvernului de a inlocui, prin ordonanta de urgenta, redeventele companiilor care exploateaza resurse de gaze si petrol cu un impozit pe profit. Motivatiile juriului, previzibile, vor fi legate de stimularea extractiei. Temerea principala este ca profitul va fi ascuns prin optimizari fiscale, iar bugetul se trezeste cu un gol suplimentar.
La sfarsitul acestui an expira intelegerea Guvern-OMV, privind inghetarea redeventelor la valorile din momentul preluarii SNP Petrom de catre austrieci. Motiv de dezbateri aprinse si de o repliere strategica a Guvernului care a anuntat ca va stabili noile niveluri ale redeventelor dupa campania electorala, “la rece”.
Ei bine, au aparut speculatii ca redeventele vor fi eliminate total (sunt oricum cele mai mici din Europa), iar in locul lor va aparea un impozit special pe profit, cu motivatia transparenta ca in acest fel sunt stimulate companiile sa scoata gazele din Marea Neagra si petrolul din platoul continental (daca o exista-petrolul, nu platoul).
Problema in acest caz este ca redeventa este ceva palpabil in timp ce profitul companiilor, nu. Profitul poate fi diluat prin tot soiul de strategii de optimizare fiscala, prin achizitii intra-grup (vezi cumpararea de catre SNP a benzinariilor OMV din regiune in urma cu ceva ani) sau credite de acelasi tip.
Sigur, de eliminarea redeventelor va beneficia si Romgaz nu numai OMV (pe partea de gaze), dar asta nu scuza asumarea unui risc de diminuare a veniturilor bugetare, in 2015, anul in care-coincidenta-gaura estimata de Consiliul Fiscal la buget ar putea fi de pana la 17 miliarde lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News