Ministerul Finantelor Publice propune ca persoanele fizice sa plateasca impozite de 20 ori mai mari in cazul in care folosesc imobilele in scopuri comerciale.
Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitului pe cladiri, prin aplicarea unui procent de 0,1% la valoarea impozabila, determinata pe baza suprafetei construite desfasurate, de tipul cladirii, rangul si zona in cadrul localitatii unde este amplasat imobilul.
Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop nerezidential, Ministerul Finantelor propune ca impozitul pe cladiri sa se calculeze prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii, astfel:
- intre 0,25% si 1,5% inclusiv, daca valoarea impozabila reiese dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat;
- 2% asupra valorii impozabile determinata pe baza suprafetei, similar cladirilor rezidentiale, daca valoarea impozabila nu rezulta dintr-un raport de evaluare.
Prin modificarea modalitatii de calcul a impozitului pentru cladirile proprietate a persoanelor fizice, cladiri folosite in scop comercial, se doreste eliminarea tratamentului discriminatoriu intre persoanele fizice si juridice care folosesc o cladire in acelasi scop, respectiv realizarea unei activitati economice, informeaza Ministerul Finantelor Publice.
In ceea ce priveste impozitul pe mijloacele de transport si impozitul pe teren, in proiectul noului Cod fiscal aflat acum in dezbatere publica, se mentin actualele prevederi. Astfel, impozitele ar putea ramane neschimbate, daca se pastreaza la acelasi nivel cotele de impozite si taxe locale de catre consiliile locale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News