Incertitudinile politice interne afecteaza evolutia monedei nationale, se arata intr-un raport al ING Bank. Tensiunile se pot calma pe moment, avand in vedere votul favorabil premierului din Parlament, insa presiunile vor continua pe masura implicarii institutiilor europene in acest caz, sustin analistii bancii.
Leul a continuat sa se deprecieze marti, fata de euro, la cursul BNR, pana la o cotatie de 4,4677 lei/euro, dupa ce luni a pierdut 1,5 bani, pana la un curs de 4,4601 lei/euro pe fondul rezultatului alegerilor din Turcia.
Fata de dolar, leul a recuperat marti o buna parte din deprecierea de luni, cursul BNR fiind stabilit la 3,9644 lei/dolar.
Pe piata interbancara, leul a pierdut luni 0,4% pana aproape de 4,47 lei/euro, arata raportul ING.
Marti, pe piata interbancara, leul a variat intre un minim de 4,4715 lei/euro atins in jurul orei 11.00 si un maxim de 4,4672 lei/euro putin dupa ora 12.00.
„Alte presiuni negative au venit pe fondul stirilor privind Grecia, in timp ce monedele regionale s-au depreciat de asemenea, iar randamentele obligatiunilor suverane est-europene cu maturitati lungi au urcat usor. Cu toate acestea, credem ca evolutia leului este ghidata mai ales de factori interni si ne asteptam, astfel, ca presiunile de depreciere sa persist”, se arata in raportul citat.
Economistii ING au anticipat faptul ca Parlamentul va respinge retragerea imunitatii premierului Victor Ponta (pentru a incepe urmarirea penala a primului ministru). Insa ei se asteapta la presiuni din partea institutiilor Uniunii Europene, in conditiile in care presa relateaza ca Parlamentul European pregateste o dezbatere pe aceasta tema.
Potrivit ING, votul favorabil premierului ar putea sprijini leul pentru moment, dar reprezentantii bancii se asteapta ca presiunile de depreciere sa continue.
Pe de alta parte, raportul aminteste faptul ca luni Ministerul Finantelor a respins toate ofertele primite licitatia pentru obligatiuni la 6 ani de 300 de milioane de lei, prima licitatie esuata din august 2014. „Dupa cum am anticipat, Trezoreria a refuzat sa plateasca randamente mai mari (care au urcat cu peste 30 puncte de baza in ultima saptamana si cu 14 puncte vineri pentru titlurile la 6 ani).
Cererea a fost de asemenea slaba: doua treimi din suma planificata. Randamentul mediu al ofertelor depuse a fost de 3,5%, mult peste nivelul bid de inchidere din ziua precedenta, de 3,44%. Avand in vedere rezerva de lichiditate confortabila si surplusul bugetar mare, MF isi poate permite sa anuleze unele licitatii daca vor continua evolutiile negative in obligatiunile suverane din zona euro, in timp ce reducerea ofertei ar trebui fie favorabila obligatiunilor".
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News