top banner

Initiativa de la Viena: Finantarea bancara isi revine in tarile central si est-europene

17 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Tarile din Europa Centrala si de Est par a se apropia de finalul dezintermedirii financiare. Potrivit unui raport al Comitetului de Initiativa de la Viena, finantarea bancara pentru tarile din regiune, cu exceptia Rusiei si Turciei, a crescut in al doilea trimestru al acestui an, pentru prima data din 2011 pana in prezent.
Per total, finantarea pentru grupul de 21 de tari cuprinse in acord a scazut cu 0,3% din PIB in al doilea trimestru al anului, insa scaderea a fost mai mica decat cea din primul trimestru, de 0,5%. Daca scoatem Rusia si Turcia din calcul, tari care s-au confruntat recent cu turbulente semnificative, expunerea a crescut cu 0,1% din PIB, determinata de cresterile puternice din Republica Ceha si Polonia (peste 1% din PIB pentru fiecare).
Potrivit bancilor care raporteaza Bancii Reglementelor Internationale, intrarile de fonduri au crescut in Estonia, Macedonia si Republica Moldova, dar au scazut in majoritatea celorlalte tari. Finantarea a scazut brusc pentru Turcia (cu 0,5%  din PIB), ceea ce reflecta cresterea incertitudinilor politice si, de asemenea, pentru Rusia (cu 0,5%  din PIB, desi declinul este mai mic decat in primul trimestru).
 
Totusi, imaginea in privinta reluarii finantarii ramane diferita in regiune. Cateva tari europene emergente, cum ar fi Republica Ceha, Estonia, Macedonia, Polonia si Turcia,  beneficiaza de o crestere a creditului acordat sectorului privat, inclusiv societatilor nefinanciare si gospodariilor. In schimb, cresterea creditului a ramas slaba sau s-a contractat in restul regiunii.
Pe de alta parte, cel mai recent sondaj cu privire la creditarea bancara in regiune  sugereaza ca reducerea gradului de indatorare la nivel de grup a incetinit in mod semnificativ: doar aproximativ o cincime din grupurile bancare se asteapta la o scadere a raportului credie/depozite, in timp peste 60% planuiesc sa isi extinda in mod selectiv operatiunile in regiune. Mai mult, filialele si bancile locale raporteaza o crestere a cererii de credite si conditii de aprovizionare aproape neschimbate in ultimele sase luni.
 
Initiativa de la Viena a fost convenita la inceputul crizei financiare din 2008 – 2009,  pentru a asigura capital adecvat si sprijin de lichiditate de catre grupurile bancare occidentale pentru filialele lor din Europa Centrala si de Sud-Est . Aceasta a fost relansata ca "Viena 2" in ianuarie 2012, ca raspuns la riscurile reinnoite de criza pentru zona euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul