Dobanda de politica monetara a ramas la nivelul de 5,25%, chiar daca in urma cu putin timp o noua reducere din partea BNR era considerata aproape sigura.Motivul renuntarii la o noua taiere este pus pe seama instabilitatii politice.
Caderea guvernului Ungureanu a zguduit nu doar scena politica dar si pielele financiare. Leul s-a depreciat puternic in numai cateva zile iar cursul a depasit 4,4 lei pentru un euro pe piata interbancara.
O relativa surpriza vine acum si din partea BNR, care a decis sa nu continue politica de relaxare monetara, printr-o noua scadere a dobanzii cheie.
“Avand in vedere ca, cel putin pe termen scurt, pare sa urmeze o perioada cu incertitudine ridicata, credem ca sansele ca BNR sa reduca rata cheie in sedinta de miercuri au scazut dramatic”, anticipau cu o zi inainte analistii ING Bank.
De la inceputul lui 2009, BNR a inceput un proces de scadere a dobanzii de politica monetara, in vederea relaxari conditiilor de piata. De la un nivel de 10,25% inregistrat la momentul respectiv, dobanda a fost redusa aproape constant, pana la 5,25% incepand cu aprilie 2012.
Reducerea dobanzii cheie are un impact pozitiv asupra clientilor cu credite in lei. Deciziile BNR se transmit pe piata interbancara, prin reducerea nivelului Robor si, in consecinta, si a costului total suportat de clienti.
De asemenea, in cadrul sedintei de politica monetara, BNR a mentinut si nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii, la 20% la valuta si 15% la lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News