Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca retrimiterea in Parlament a Codului fiscal este un lucru intelept. In opinia sa, pachetul de reduceri de taxe si de impozite prevazute de proiect este inaplicabil din punct de vedere economic si financiar.
„Este un proces legal, in desfasurare, este un drept al presedintelui si mai este ceva... Faptul ca institutiile statului roman reactioneaza, chiar la o aprobare de 100% in Parlament”, a precizat guvernatorul BNR.
In opinia sa, impactul bugetar de 2,3% din PIB pe care il presupune aplicarea Codului de la 1 ianuarie 2016 va produce deraieri importante ale economiei romanesti. Si asta fara sa se ia in calcul si majorarile de salarii anuntate pentru sectorul bugetar, care ar mai aduce un impact de 1,3% din PIB.
„Este o miscare brutala, de proportii, care in conditii de crestere economica nu isi are rostul. Cand ai crestere economica nu iti trebuie deficite mai mari. Trebuie sa tii resursele sa le cheltuiesti cand economia scade", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca discutiile din ultima vreme pe marginea Codului fiscal dovedesc faptul ca fundamentele economice nu sunt intelese nici la 25 de ani de economie libera, si a punctat sase lucruri pe care ar trebui lamurite.
El s-a referit la modalitatea in care se conduce o economie de piata, si anume prin politici fiscal bugetare coerente si care sa urmeze o directie, fara deviatii bruste, la faptul ca politica fiscal bugetara trebuie sa fie anticiclica, la viteza cresterii economice, care trebuie adaptata la posibilitati, la „necesitatea deficitelor pentru cresterea economica”, la blamarea creditorilor internationali pentru faptul ca ne limiteaza sfera de decizie, si la faptul ca decidentii nu au tinut cont de analiza fiscal bugetara si de rolul Consiliului Fiscal in promovarea Codului Fiscal.
"Pentru mine este alarmant faptul ca de cateva luni zile s-a discutat de Codul Fiscal si nimeni nu s-a uitat pe siteul Consiliului Fiscal. Sa vedem, ce spun acolo? (...) Este adevarat ca este un aviz consultativ, dar sa nu te uiti la aceste estimari este un semnal de alarma si pentru noi ca economisti, dar si pentru altii", a mai spus Isarescu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News