Pe site-ul numbeo.com se pot face comparatii intre marile orase ale lumii in ceea ce priveste preturile si puterea de cumparare pe baza preturilor updatate periodic de utilizatori, pornind de la o valoare-reper de 100 de puncte reprezentata de orasul New York din Statele Unite.
Locuitorii Bucurestiului ar avea astfel 37,5% din puterea de cumparare a celor din New York (calculata pe baza veniturilor si ratelor la ipoteci), in schimb indexul preturilor la consumator (fara chirii) ar fi 49% raportat la cel din NY, indexul chiriilor 14%, cel al restaurantelor 42% iar cel al bacaniilor 44%. Daca se introduc si chiriile in indexul preturilor la consumator am avea 32% din valoarea consemnata in NY.
Este interesant de facut insa o comparatie intre Bucuresti si capitalele vecine precum Budapesta sau Praga.
Astfel, o comparatie Budapesta-Bucuresti arata ca puterea de cumparare la Budapesta este cu 25% mai mare ca la Bucuresti in schimb indexul preturilor de consum este cu doar 11,4% mai mare, iar cu chiriile incluse, respectivul index mai pastreza doar un avans de 3,8%. De asemenea, indexul preturilor din restaurante si bacanii este doar cu 2-3% peste cel din Bucuresti, ceea ce denota ca este mai ieftin sa traiesti la Budapesta ca la Bucuresti.
O comparatie Praga-Bucuresti arata o putere de cumparare cu 80% mai mare in Praga, dar un idex al preturilor de consum cu numai 9,5% mai mare ( cu 18% mai mare incluzand chiriile-indexul chiriilor este cu 50% peste Bucuresti); exista de asemenea un index al restaurantelor mai mare cu 8,5% si unul al bacaniilor superior cu 13% Bucurestiului. Verdict: e mai ieftin sa traiesti si la Praga decat in Bucuresti.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News