top banner

Lamuriri privind raportul dintre pensie si salariu (2). Intre Bismarck si Beveridge

23 Mai 2016 | Autor: Dan Palangean

Pentru a intelege corect cum functioneaza plata pensiilor, trebuie subliniat ca statele europene au sisteme de pensii destul de diferite ca modalitati de finantare, dar bazate in mod fundamental pe doua modele: Bismarck si Beveridge. Primul este bazat majoritar pe contributii cu destinatie expresa de protectie sociala, cel de-al doilea este bazat pe taxele generale colectate de stat.
Diferenta fundamentala dintre ele este ca modelul Bismarck tinde sa limiteze redistribuirea beneficiilor intre diferite categorii de venituri ale cetatenilor, in timp ce modelul Beveridge implica o redistribuire a banilor colectati, din taxe si impozite ce nu au ca destinatie expresa plata pensiilor.
Tehnic, primul este de tip contributiv si urmareste sa conserve intr-o anumita proportie nivelul de trai al celor care au contribuit anterior la plata pensiilor pentru generatiile trecute, pe cand cel de-al doilea vrea sa asigure subzistenta, dup? un standard care tinde sa uniformizeze veniturile la iesirea din activtate.
Desi necesare pentru a intelege ce se intampla, aceste consideratii sunt strict teoretice. In realitate, nici un stat nu are un sistem pur Bismarck sau pur Beveridge. Mai mult, de-a lungul timpului s-au produs treceri dinspre un model initial adoptat de o tara spre altul.
Unde se plaseaza Romania
Romania s-a apropiat de un model pur Bismarck in perioada 2006 – 2007, cand contributiile colectate din CAS au acoperit integral cheltuielile cu plata pensiilor. Acum, la o acoperire situata undeva in jur de 65%, ne plasam undeva intre situatia din Cehia si Slovacia (80%) si cea din Polonia (55%).
Insa, atentie, suntem destul de aproape ca structura a sumelor pentru sistemul de asigurari sociale de Germania (care alimenteaza plata pensiilor 63% din contributii sociale, 36% din contributii generale si 1% alte surse - Eurostat, Database of Living Conditions and Welfare, Social Protection Receipts)
Datele Eurostat arata ca, alaturi de alte state foste comuniste, dar si de Belgia, Olanda sau Franta, Romania are un sistem de tip Bismarck similar cu cel al Germaniei, in timp ce tari precum Danemarca (29% contributii sociale si 63% contributii generale) sau Irlanda (40%/54%) au un sistem chiar mai  “britanic” decat Marea Britanie (48%/51%), cea care a promovat initial sistemul Beveridge.
Solutia logica pentru o pensie decenta
Cu cat o pensie este mai putin de tip Bismarck si are o parte mai mare de tip Beveridge, cu atat ea este si mai putin legata de sumele prelevate pe parcursul perioadei de activitate din salariul avut de beneficiar.
Oricum, atat sistemul Bismarck, prin cresterea ratei de dependenta, cat si sistemul Beveridge, prin cresterea presiunii asupra contribuabililor, devin tot mai greu de sustinut.
Modificarea parametrilor acestor sisteme, prin cresterea varstei de pensionare si a perioadei minime de contributie, in primul caz, respectiv prin cresterea prelevarilor de tipul impozitului pe venituri, al taxei pe valoarea adaugata etc., in cel de-al doilea, nu pot rezolva pe termen lung problema pensiilor.
Solutia logica in conditiile presiunii duble provenite din reducerea taxarii si a cresterea ratei de dependent este introducerea treptata a pensiilor private, in variantele obligatorie si facultativa. Din pacate, astfel vor avea de suferit cei care vor face tranzitia de la sistemul actual, tot mai greu sustenabil, la cel de asigurare a unei pensii decente, prin mijloace proprii investite la timp.
Dan Palangean este consultant strategie la Banca Nationala a Romaniei

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul