top banner

Legea falimentului personal a fost adoptata

20 Mai 2015 | Autor: Conso

Proiectul legii insolventei persoanelor fizice a fost adoptat de Camera Deputatilor, care este for decizional. Actul normativ permite reesalonarea, pe o perioada de cinci ani, a datoriilor pentru orice cetatean aflat, nu din vina sa, in incapacitate de plata.
Toate grupurile parlamentare au sustinut acest proiect initiat de deputatul PSD Ana Birchall si de alti 153 de parlamentari.
“Proiectul are la baza studii din 12 state si este rezultatul dezbaterilor purtate inca din martie 2014 cu toate institutiile implicate. Legea va fi un ajutor real pentru romanii de buna-credinta sufocati de datorii”, a declarat Ana Birchall.
Potrivit prevederilor adoptate, de aceasta lege va beneficia orice debitor de buna-credinta care are "un necaz financiar".  In momentul in care isi deschide procedura de insolventa, debitorul nu mai poate fi executat silit si este stopata orice penalitate sau majorare de intarziere.
Proiectul mai prevede ca orice debitor care, dupa 90 de zile de la data scadenta a unei datorii, stie ca nu mai poate sa isi achite aceste datorii, poate sa ceara intrarea in insolventa si, in felul acesta, sa se poata redresa financiar in baza unui plan de rambursare, a subliniat Ana Birchall.
"Avem doua proceduri: atunci cand debitorul nu are nicio sansa sa se redreseze poate solicita lichidarea sau isi poate reesalona datoriile, pe baza planului de rambursare pe care il propune, sub supravegherea si consultanta unui administrator al procedurii desemnat de o comisie de insolventa. Acest admnistrator poate fi dintre practicienii in insolventa, avocati, notari sau executori judecatoresti. Cheltuielile in procedura de rambursare sunt prevazute in planul de rambursare, iar cheltuielile de demarare a acestei proceduri sunt suportate de la bugetul de stat", a adaugat Birchall.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul