Proiectul legii insolventei persoanelor fizice a fost adoptat de Camera Deputatilor, care este for decizional. Actul normativ permite reesalonarea, pe o perioada de cinci ani, a datoriilor pentru orice cetatean aflat, nu din vina sa, in incapacitate de plata.
Toate grupurile parlamentare au sustinut acest proiect initiat de deputatul PSD Ana Birchall si de alti 153 de parlamentari.
“Proiectul are la baza studii din 12 state si este rezultatul dezbaterilor purtate inca din martie 2014 cu toate institutiile implicate. Legea va fi un ajutor real pentru romanii de buna-credinta sufocati de datorii”, a declarat Ana Birchall.
Potrivit prevederilor adoptate, de aceasta lege va beneficia orice debitor de buna-credinta care are "un necaz financiar". In momentul in care isi deschide procedura de insolventa, debitorul nu mai poate fi executat silit si este stopata orice penalitate sau majorare de intarziere.
Proiectul mai prevede ca orice debitor care, dupa 90 de zile de la data scadenta a unei datorii, stie ca nu mai poate sa isi achite aceste datorii, poate sa ceara intrarea in insolventa si, in felul acesta, sa se poata redresa financiar in baza unui plan de rambursare, a subliniat Ana Birchall.
"Avem doua proceduri: atunci cand debitorul nu are nicio sansa sa se redreseze poate solicita lichidarea sau isi poate reesalona datoriile, pe baza planului de rambursare pe care il propune, sub supravegherea si consultanta unui administrator al procedurii desemnat de o comisie de insolventa. Acest admnistrator poate fi dintre practicienii in insolventa, avocati, notari sau executori judecatoresti. Cheltuielile in procedura de rambursare sunt prevazute in planul de rambursare, iar cheltuielile de demarare a acestei proceduri sunt suportate de la bugetul de stat", a adaugat Birchall.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News