Moneda nationala a incheiat saptamana in scadere fata de euro dupa o saptamana cu oscilatii importante pe fondul tensiunilor din Grecia. Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,4819 lei pentru un euro, in crestere cu aproximativ 2,5 bani , de la 4,4577 lei/euro in urma cu o saptamana.
Totusi, aceasta nu este cea mai ridicata cotatie a monedei europene pe piata din Romania in cele mai recente cinci sedinte de tranzactionare. Chiar in prima zi a saptamanii, cursul BNR a crescut la maximul atins in ultimele cinci luni, respectiv 4,4931. A fost ziua in care autoritatile din Grecia au anuntat ca bancile raman inchise, iar retragerile de la bancomate se limiteaza la 60 de euro pe zi. Ulterior, leul a mai recuperat din deprecierea fata de euro, insa deprecierea a revenit pe final de saptamana.
Pe piata bancara, cursul a sarit, chiar de 4,5 lei/euro in prima zi a saptamanii, moment in care analistii se asteptau ca raportul sa ”testeze pragul superior al zonei de stabilitate a BNR (4,38 - 4,52), in asteptarea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de masuri asociate extensiei finantarii externe”.
De asemenea, exista voci potrivit carora, in situatia putin probabila a iesirii Greciei din zona euro, putem asista la o depreciere conjuncturala a leului de aproximativ 5%.
In raport cu dolarul american, leul a incheiat saptamana la un curs de peste 4lei, dupa ce a inregistrat, de asemenea, oscilatii importante. BNR a cotat, vineri, dolarul la 4,0321 lei, in usoara scadere fata de joi, dar in crestere semnificativa, de peste 5,5 bani, fata de cursul de vinerea trecuta, de 3.9783 lei/dolar.
Si in raport cu francul elvetian, leul a fluctuat semnificativ, cursul crescand de la 4,2647 lei/franc in urma cu o saptamana, la 4,3251lei/franc in prima sedinta a saptamanii. Ulterior, cotatia s-a mai redus, insa francul a inchis saptamana la un curs penste cel de vinerea trecuta, respectiv 4,2825 lei/franc.
Evolutia leului din aceasta perioada, cu ocilatii de plus/minus 1%, pare sa ingrijoreze si Banca Nationala a Romaniei care a introdus, in premiera, referiri la curs in comunicatul emis la finalul sedintelor de politica monetara. ”Se consemneaza o relativa accentuare a fluctuatiilor cursului de schimb al leului pe fondul tensiunilor legate de situatia Greciei si a volatilitatii de pe pietele financiare internationale”, se precizeaza in comunicat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News