top banner

Leul intra cu stangul in 2016

08 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

Leul nu incepe prea convingator noul an. Dupa prima saptamana de tranzactionare, moneda nationala se afla in scadere fata de euro, in raport cu dolarul s-a apropiat de minimul istoric, iar in raport cu francul elvetian ramane la un nivel scazut.
In sedinta de vineri, Banca Nationala a Romaniei a cotat euro la 4,5273 lei, in crestere de la 4,5245 lei in ultima sedinta a anului trecut.
Un dolar a valorat 4,1648 lei la cursul de vineri, peste nivelul de 4,1477 lei din 31 decembrie. Totusi, diferenta s-a mai micsorat pe finalul saptamanii, dupa ce miercuri cursul atinsese a doua cea mai mare valoare din istorie, 4,2141 lei/dolar. Maximul istoric al dolarului in raport cu leul a fost atins in data de 3 decembrie 2015, respectiv 4,2220 lei/dolar.
Francul elvetian, desi s-a plasat sub inchiderea din 2015, la cursul de 4,16 40 lei, in scadere de la 4,1797 lei, ramane la un nivel ridicat pentru cei care au de platit rate la credite in moneda elvetiana, avand in vedere ca, in urma cu un an, inainte de decizia bancii centrale a Elvetiei de eliminare a pragului de apreciere pentru franc, cursul era in jur de 3,74 lei pentru moneda elvetiana.
Cu toate acestea, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei da asigurari ca exista premisele necesare pentru ca leul sa ramana stabil in fata principalelor valute in acest an, daca se mentin echilibrele macroeconomice. Mugur Isarescu a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca piata valutara interna va fi influentata de volatilitatea din plan international, de aceea este important sa se evite problemele economice interne, cum ar fi cele generate de deciziile adoptate in scop electoral.
Dolarul ar putea creste pana la 4,5 lei in prima jumatate a anului
Pe de alta parte, o serie de analisti se asteapta la o continiare a deprecierii leului in raport cu dolarul american. Dintr-o analiza Tradeville reiese ca raportul leu/dolar ar putea ajunge la 4,5 lei in prima jumatate a acestui an.
„La nivel global, in 2016, dolarul american va continua sa se aprecieze atat in fata valutelor majore, cat si a celor emergente si de frontiera, pe fondul revenirii economiei americane si a majorarii dobanzilor de catre Rezerva Federala, in contrast major mai ales cu economia chineza, care continua sa alunece”, se mentioneaza in analiza.
In ceea ce priveste piata de capital, analiza releva faptul ca bursa de la Bucuresti va ramane corelata cu bursele externe pentru care perspectivele nu sunt cele mai optimiste.
Bursele din China dau din nou emotii investitorilor
Reticenta analistilor in privinta burselor lumii a fost, deja, confirmata in aceasta saptamana de problemele din China, unde bursele au fost inchise in doua sedinte din cauza scaderilor masive.
Joi, bursele din Shanghai si Shenzhen au fost inchise imediat dupa debutul tranzactiilor, in urma unei caderi de 7% care a declansat in mod automat un mecanism destinat sa previna volatilitatea, denumit „circuit breaker”. Scaderile au fost generate de implementarea unor noi reglementari, dar si de deprecierea monedei chineze. Banca Centrala a Chinei (PBOC) a coborat joi cursul de referinta al yuanului in raport cu dolarul cu 0,51%, pana la 6,5646 yuani pentru un dolar, ceea ce reprezinta cel mai redus nivel dupa luna martie 2011, potrivit presei internationale.
Insa aceasta nu a fost singura problema semnalata in prima saptamana bursiera din acest an. Cele doua burse din China au fost inchise si luni, dupa o cadere similara, de 7%. In opinia analistilor, degringolada burselor chineze intervine pe fondul ingrijorarilor cu privire la incetinirea ritmului de crestere a economiei chineze, a doua economie mondiala, la care se adauga deprecierea prelungita a monedei chineze, yuanul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul