top banner

Lupta cu dobanzile negative se prelungeste

09 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Optimismul din mesajele reprezentantilor marilor banci centrale ale lumii pare ca nu mai reuseste sa convinga pietele financiare cu privire la redresarea economiilor si revenirea pe plus a dobanzilor. Investitorii asteapta masuri concrete, cum ar fi extinderea programului de stimulente financiare din partea BCE sau majorarea dobanzilor in SUA.
Insa presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi a declarat, dupa sedinta de politica monetara de joi, ca institutia pe care o reprezinta analizeaza introducerea unor eventuale modificari la programul sau de achizitionare de active, dar nu a confirmat o extindere a programului dincolo de martie a anului viitor (cand programul este prevazut sa se incheie). In plus, nu a amintit nici de posibiltatea ca programul sa includa si cumpararea de actiuni, nu doar de obligatiuni, asa cum asteptau investitorii.
Pietele financiare au interpretat negativ aceasta lipsa de angajament din partea institutiei europene in a stimula economia si au produs pierderi investitorilor.
Prognozele de crestere a economiei se inrautatesc
Un alt semnal negativ pentru investitori a fost constituit de faptul ca BCE a redus estimarile privind cresterea economica si inflatia pentru zona euro in 2017. In schimb, institutia a imbunatatit prognozele privind cresterea economica inregistrata in acest an.
Astfel, conform noilor estimari ale BCE, PIB-ul zonei euro ar urma sa inregistreze o crestere de 1,7% in acest an, pentru ca in 2017 si 2018 ritmul sa incetineasca la 1,6%. In luna iunie, BCE prognoza o crestere de 1,6% in acest an, urmata de un avans de 1,7% in 2017 si 2018.
In ceea ce priveste inflatia, BCE a lasat nemodificata prognoza pentru acest an la 0,2%. Preturile de consum ar urma apoi sa creasca pana la 1,2% in 2017, cu un usor declin fata de estimarea BCE din iunie, de 1,3%.
Mario Draghi sustine, insa, ca economia zonei euro este afectata de cererea globala anemica, din cauza mai multor factori, inclusiv decizia din luna iunie a Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana.
In aceste conditii, BCE a decis sa nu modifice dobanzile, nici pe cea de politica monetara si nici pe cele la depozite, respectiv credite. Astfel, institutia a mentinut dobanda de politica monetara la zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost pastrata la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se acorda bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost pastrata la minus 0,4%.
Prognoze sumbre de peste Ocean
   
Nici vestile de peste Ocean cu privire la sansele ca dobanzile sa revina in teritoriu pozitiv nu induc optimism in pietele financiare.
O echipa a bancii de investitii JPMorgan a tras concluzia, in urma unor analize cuprinzatoare, ca politicile de dobanzi negative vor continua pe termen lung, de aproximativ cinci ani, tocmai din cauza programelor de relaxare cantitativa, practicate mai intai de Statele Unite, iar acum si de Banca Centrala Europeana.
Potrivit analistilor citati, programele mentionate au functionat, initial, si au contribuit la stabilizarea preturilor activelor si la diminuarea costurilor de finantare ale bancilor, insa efectele secundare pe termen lung afecteaza veniturile bancilor. "Desi stimuleaza cresterea in unele cazuri, dobanzile negative pun presiune pe alte sectoare ale economiei", sustin economistii bancii mentionate.
Acum, pietele financiare isi indreapta atentia catre Rezerva Federala Americana (Fed) care urmeaza sa stabileasca dobanzile pentru perioada urmatoare in a doua jumatate a acestei luni. Si in acest caz, desi la niel declarativ se urmareste o crestere a dobanzilor, se pare ca datele din economie nu vor permite o astfel de masura nici de data aceasta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul