Un val masiv de concedieri a fost anuntat deja in Statele Unite iar modelul poate fi exportat in Europa, implicit in Romania, pe fondul reducerii turatiei afacerilor.
Cresterea costurilor de finantare, avansul tehnologic, reducerea cererii pe fondul inflatiei in crestere sunt principalele motive ale pierderii joburilor.
Mai multe companii din SUA au anuntat ca taie din costurile cu personalul, mai multe mii de angajati urmand sa isi caute noi locuri de munca.
Cele mai cunoscute nume vin din zona IT sau retailului. Au taiat din posturi Alphabet (12.000 de angajați), Amazon (18.000), Meta (11.000), Twitter (4.000), Microsoft (10.000), Salesforce (8.000). Se pregateste urmatorul val la Tesla, Netflix, Robin Hood, Snap, Coinbase, Spotify.
Companiile din retail precum Amazon, care angajasara masiv in pandemie, au motive sa renunte la o parte din forta de munca pe fondul reducerii cererii pentru comenzile online.
Companiile care vin din zona IT vor sa profite de noile inovatii tehnologice si taierile de bugete din zona fortei de munca sunt dublate de investitii in AI, noua moda.
Dincolo de aceste zone privilegiate, cu afacerii de miliarde, concedierile sunt alese si de catre companiile mai mici, unde cresterea costurilor de finantare reprezinta o problema, iar bugetul trebuie echilibrat operand taieri din alte zone.
Companiile listate la bursa, unde exista presiunea actionariatului pentru dividende an de a, sunt primele care se misca in directia optimizarii costurilor iar structura de personal ca si cheltuielile de promovare sunt primele vizate in cazul unei ajustari.
Cum dobanzile vor ramane sus o perioada, concedierile anuntate acum surprind temerile managerilor care nu pot face face costurilor asumate cu acceasi forta de munca construita in anii cu dobanzi apropiate de zero.
Economia globala nu arata bine
Baltic Dry Index, care monitorizeaza transporturile de marfuri pe mare intre principalele porturi, atinge minime dupa minime reflectand starea economiei globale.
Indicele a tras un semnal de alarma confirmat apoi de recesiunea post-2008, cand s-a prabusit de la 11.000 de puncte la 1.000 de puncte intre aprilie si noiembrie 2008. Acum indicele este din nou sub 1.000 de puncte (sub 700 mai exact), in conditiile in care in octombrie 2021 era 5.500 de puncte iar in mai 2022 avea valoarea de 3.300 puncte.
In ciuda cresterii neasteptate a burselor la inceput de an, contrar datelor din economie, realitatile la nivel macro sunt cele care dicteaza politicile de personal si din acest motiv valul de concederi este abia la inceput.
Protectia suplimentara nu strica in 2023
Cei care lucreaza in domenii sensibile si au obligatii deja asumate (rate, taxe esalonate, etc) sau in perpectiva, se pot gandi sa isi reduca riscurile legate de pierderea locului de munca achizionand asigurari de somaj din vreme.
Ne referim la angajatii din domenii precum retail-scad cheltuielile de consum, IT-scade promovarea prin internet odata cu scaderea economiei plus concurenta cu solutiile de inteligenta artificiala, financiar-bancar-optimizarea schemei de personal continua odata cu permanentizarea lucrului de la distanta pentru anumite activitati, media-vor apare destul de repede solutii IT care sa ofere continut contextualizat.
In general aceste asigurari sunt atasate creditelor dar exista si banci care le vand individual.
Vezi asigurarea Venit Protect de la BRC pentru posesorii contului George, sau asigurarea impotriva pierderii locului de munca de la NN Romania (mai multe despre asigurarile de somaj puteti gasi intr-un
articol anterior al Conso)
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News