Ministerul Finantelor Publice a pregatit un pachet legislativ pentru impulsionarea pietei de capital din Romania, care are la baza Directivele europene in domeniu. Printre cele mai importante masuri cuprinse in proiect sunt cele legate de sanctionarea persoanelor fizice si companiilor care manipuleaza piata.
Potrivit proiectului, una dintre masuri ”vizeaza sporirea integritatii pietelor financiare europene prin stabilirea de sanctiuni penale pentru cele mai grave abuzuri de piata comise intentionat”. Pentru persoanele fizice, utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate si manipularea pietei vor fi sanctionate cu o pedeapsa maxima cu inchisoarea de cel putin patru ani, daca actul normativ trece in forma propusa.
Sanctiunile pentru companii pot ajunge la interzicerea activitatii
De asemenea, companiile care se fac vinovate de infractiuni de abuz de piata sunt pasibile de amenzi penale sau de alta natura. ”Sanctiunile pot ajunge pana la interdictia temporara sau permanenta de a desfasura activitati comerciale”, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului.
In plus, sunt scoase in afara legii trei tipuri de abuz: manipularea pietei; utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate si divulgarea neautorizata a informatiilor fara caracter public.
Totodata, proiectul vizeaza consolidarea sanctiunilor administrative care pot fi si ele impuse pentru abuzurile de piata, precum si competentele de investigare ale autoritatilor nationale de reglementare in vederea detectarii abuzurilor de pe pietele financiare.
Proiectul impune emitentilor o mai buna informare a investitorilor
Pe de alta parte, prevederile pachetului legislativ obliga emitentii de valori mobiliare admise la tranzactionare pe o piata reglementata, care isi au sediul sau isi desfasoara activitatea intr-un stat membru, la o mai buna informare a investitorilor.
Prin schimbarile legislative pregatite, autoritatile romane spara sa obtina reclasificarea pietei de capital romanesti in categoria pietelor emergente care, odata atins, va aduce Romaniei o vizibilitate crescuta la nivel european si mondial si va crea premisele atragerii unor noi categorii de participanti (de natura intermediarilor, fondurilor de investitii, emitentilor, investitorilor institutionali si chiar de retail).
Printre obiectivele avute in vedere in urma aplicarii masurilor cuprinse in pachetul legislativ, MFP mentioneaza cresterea gradului de implementare a principiilor de guvernanta corporativa la nivelul emitentilor; optimizarea regimului ofertelor publice si al listarilor de valori mobiliare (actiuni si obligatiuni); intarirea regimului legal care sa permita respectarea deplina a drepturilor fundamentale ale investitorilor, precum dreptul de vot in adunarea generala a actionarilor, dreptul la dividende, etc.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News