top banner

Ministerul Finantelor: Romania are o rezerva valutara suficienta

25 Iulie 2012 | Autor: Conso

Ministerul de Finante a transmis nivelul la zi al rezervei valutare a statului, pentru a contracara declaratiile aparute in ultimele zile privind o posibila scadere a nivelului detinut.
La finalul lunii aprilie 2012 statul dispunea de 3,1 miliarde euro si 2,3 miliarde dolari ca rezerva financiara (buffer). In total, luand in considerare cursul de schimb de la momentul respectiv, totalul rezervei se ridica la 4,9 miliarde euro.
In urma operatiunilor realizate in urmatoarele saptamani, plati de imprumuturi externe si titluri de stat, schimburi valutare dar si alimentari in valuta, in prezent soldul rezervei se ridica la circa 3,3 miliarde euro.
In cursul lunii iunie, a fost aprobata o linie de credit in valoare de 1 miliard euro de catre Consiliul Director al BIRD, considerata de institutiile financiare internationale drept componenta a rezervei financiare la dispozitia Ministerului Finantelor Publice.
”Prin urmare, resursele disponibile se afla la acelasi nivel pe care-l inregistrau la finalul primei decade a lunii mai, chiar daca structura acestora este diferita fata de acel moment”, se precizeaza in cadrul unui comunicat oficial al ministerului.
Statul roman si-a asumat fata de organismele internationale (FMI, UE, Banca Mondiala) constituirea unei rezerve financiare in valuta (buffer) pana la valoarea echivalenta necesarului de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice pentru circa 4 luni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul