top banner

PE: Problemele din sistemul financiar nu au fost rezolvate

16 Februarie 2017 | Autor: Conso

Problemele din sistemul financiar european sunt departe de a fi rezolvate, iar reformele trebuie sa continue in special pentru reducerea volumului de credite neperformante. Acestea sunt doar cateva consideratii desprinse din raportul Parlamentului European cu privire la situatia actuala a Uniunii Bancare.
Documentul, adoptat de forul european, solicita gasirea unor solutii la principalele probleme cu care se confrunta in prezent sistemul financiar din UE. Pe langa nivelul ridicat al creditelor neperformante, Parlamentul European considera ca sunt inca probleme legate de institutiile ”prea mari pentru a da faliment”  si de variabilitatea excesiva a modelelor de ponderare a riscurilor existente in banci.
Textul final al raportului contine si un numar semnificativ de propuneri venite din partea Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana. Printre acestea se numara initierea unei actiuni coordonate impotriva sectorului in crestere reprezentat de ”shadow banking”, intarirea protectiei investitorilor de retail, sporirea proportionalitatii si simplificarea raportarilor de supraveghere.
Giegold: Sistemul financiar continua sa fie prea mare si prea complex
Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca, prin votul dat asupra raportului, membrii Parlamentului European au transmis un mesaj clar potrivit caruia vor ca reforma financiara sa continue la nivelul Uniunii Europene.
”La un deceniu de la punctul culminant al crizei din 2007, trebuie sa admitem ca reformele fundamentale nu s-au materializat. Prin instituirea unor obligatii de raportare suplimentare, am facut ca activitatea pietelor financiare sa fie mai transparenta. De asemenea, am pus in practica noi reguli pentru protectia platitorilor de taxe, in cazul unor posibile falimente bancare. Cu toate acestea, sistemul financiar continua sa fie prea mare si prea complex”, sustine Giegold.
El este de parere ca institutiile europene nu trebuie sa cedeze presiunilor din partea industriei financiare de a retrage reglementarile financiare adoptate, asa cum a anuntat deja Guvernul Statelor Unite ale Americii.
”Din contra, trebuie sa continuam sa majoram cerintele de capital pentru jucatorii cei mai mici si mai riscanti din piata. Europa si statele membre trebuie sa respecte spiritul legislatiei in vigoare si sa isi onoreze promisiunile. Acum, ca noile norme privind rezolutia bancara (BRRD) au intrat in vigoare, bancile care inregistreaza pierderi nu mai trebuie sa fie salvate de la faliment cu banii contribuabililor. Prin urmare, suntem multumiti ca majoritatea membrilor PM au transmis un semnal clar Comisiei Europene cu privire la cazul Monte dei Paschi di Siena, prin adoptarea amendamentului potrivit caruia recapitalizarea de precautie poate fi strict exceptionala si nu poate acoperi pierderile care pot aparea in viitorul apropiat”, spune Giegold.
Acesta este de parere ca, in ansamblu, raportul Parlamentului European transmite un semnal clar pietelor financiare: ”Nu poate fi vorba de o ”oboseala” a reformelor. Problemele nu au fost rezolvate”
Inaintea votului din plen, raportul a fost votat in Comisia pentru afaceri economice si monetare in luna ianuarie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul