Rauplatnicii sunt, din nou, premiati de autoritati. Guvernul a aprobat miercuri proiectul de ordonanta de urgenta prin care anuleaza penalitatile de intarziere pentru taxele datorate si neachitate la 30 septembrie 2015, dar si aproape jumatate din dobanzile aferente.
Potrivit actului normativ, contribuabilii, persoane fizice si firme, care isi vor achita pana la 31 martie 2016 obligatiile principale de plata la buget, restante la 30 septembrie 2015, vor scapa de penalitatile de intarziere aferente acestora.
De asemenea, in anumite conditii, vor putea beneficia si de stergerea de la plata a unei parti din dobanzi. Aici se vor incadra cei care platesc pana la 30 iunie 2016 o cota de 45,8% din dobanzile aferente taxelor neplatite, tot la 30 septembrie 2015, restul de 54,2% urmand sa se stearga.
Mai mult, desi initial erau excluse, de prevederile actului normativ vor beneficia si firmele in insolenta.
Reprezentantii Guvrnului spun ca actul normativ are scopul acordarii unor facilitati fiscale, pe de o parte, in sensul sprijinirii contribuabililor aflati in dificultate, iar pe de alta parte, in sensul stimularii achitarii obligatiilor de plata restante la buget si majorarii incasarilor bugetare.
Ministrul Finantelor promite masuri de stimulare pentru cei corecti, dar mai tarziu
Actul normativ a provocat, din noua, aceeasi disputa: si cu cei care au platit la timp ce facem?
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a promis ca se va gandi la o solitie si pentru acestia, astfal incat sa fie stimulati sa se conformeze voluntar in continuare. Insa, el a spus ca va analiza o astfel de posibilitate abia dupa ce Ordonanta de Urgenta privind amnistia fiscala va trece de Parlament! De ce nu in paralel cu facilitatile oferite restantierilor?
Este o intrebare care, ca de fiecare data cand a fost pusa, ramane din nou fara raspuns.
Si organizatiile patronale s-au aratat nemultumite de aceste masuri de incurajare a neplatii taxelor si impozitelor.
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) sustine ca o masura care vizeaza anularea penalitatilor de intarziere a platii datoriilor la bugetul de stat, neinsotita de stimulente fiscale pentru contribuabilii care platesc la timp, nu va avea afectele necesare accelerarii conformarii voluntare.
Dimpotriva, membrii AmCham Romania considera ca absenta unei astfel de masuri de stimulare fiscala incurajeaza perpetuarea distorsiunilor in comportamentul contribuabililor in ceea ce priveste plata la termen a obligatiilor fiscale ce le revin.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News