top banner

Presedintele Basescu vrea euro din 2015 si includerea bancilor locale in Uniunea bancara

14 Septembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Presedintele Traian Basescu a reconfirmat mentinerea tintei de adoptare a monedei euro pentru 2015, deoarece nu exista motive de intarziere iar sansa nu trebuie pierduta. De asemenea, Basescu isi doreste ca si bancile din Romania sa fie incluse in Uniunea bancara, sub umbrela UE.
Inainte vizita de lucru pe care o desfasoara la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a tinut o conferinta de presa in care a punctat cateva din liniile de discutii pe care le va avea cu oficialii europeni. Printre cele mai importante se numara si aspecte economice, precum aderarea Romaniei la euro, dar si includerea bancilor din Romania in Uniunea bancara.
Basescu se va intalni cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, cu presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, si cu comisarul pentru justitie, Viviane Reding. 
Dupa 2015 s-ar putea sa fie prea tarziu pentru euro
Aderarea Romaniei la zona euro ramane un obiectiv clar stabilit pentru anul 2015, chiar in conditiile in care Romania a fost afectata puternic de criza economica si, recent, si pe una politica.
“In acest moment nu avem niciun motiv sa modificam tinta de aderare la zona euro, adica 2015”, a declarat presedintele Basescu.
“Este foarte bine ca acest tren, cand trece, sa ne urcam de la inceput in el, pentru ca exista riscul de a nu indeplini criteriile [...] Exista riscul ca trenul sa treaca si sa nu mai revina prin gara”, a spus Basescu.
El a afirmat ca unul din obiectivele solicitarii Romaniei de a face parte din Tratatul fiscal a fost de a participa la decizii, pentru a observa daca s-ar pune problema modificarii criteriilor de aderare la zona euro.
Decizia de a mentine tinta pentru anul 2015 vine in contextul in care Bulgaria a amanat pe termen nedefinit adoptarea monedei unice, iar alte state din UE, precum Ungaria si tarile baltice, au luat in considerare politici similare.
Uniunea bancara ar impune reglementari mai stricte pentru banci
Inaintea vizitei la Bruxelles, presedintele Basescua a aratat ca un alt punct pe agenta de discutii va fi Uniunea bancara, cea mai recenta propunere la nivel european.
“Romania, avand o piata dominata de banci din zona euro, cam 85% din banci sunt in zona euro, pentru noi este un avantaj, chiar daca este un avantaj indirect”, a precizat Basescu.
In prezent ideea de uniune bancara si mai exact, de supraveghere centralizata la nivel european, se axeaza in special pe bancile prezente in statele care au adoptata deja moneda euro. Astfel, daca bancile din Romania nu vor fi incluse in aceasta uniune, reglementarile europene nu vor fi aplicate la nivel local, decat partial, prin transmisia anumitor mecanisme sau coduri de bune practici catre filialele din Romania. Impactul va fi insa unul mult mai mic. 
“La fel cum am avut o pozitie in care am solicitat ca Tratatul fiscal sa fie liber la aderare si pentru statele din zona non-euro, si am obtinut acest lucru, la fel si conditiile, criteriile de realizare a uniunii bancare trebuie sa fie deschise si statelor nemembre ale zonei euro”, a precizat Basescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul