top banner

Progrese minore impotriva evaziunii fiscale in UE, la un an de la Panama Papers

04 Aprilie 2017 | Autor: Conso

Tarile Uniunii Europene au restante semnificative in privinta adoptarii masurilor necesare combaterii evaziunii fiscale si spalarii banilor, chiar si la un an de la declansarea scandalului Panama Papers. Desi la nivelul UE institutiile reprezentive au recomandat masuri dure in astfel de cazuri, acestea nu au fost transpuse la nivel national.
Sven Giegold, reprezentantul grupului parlamentar Green/EFA in Comisia de ancheta a Panama Papers, atrage atentia, in acest context, ca este vremea ca statele membre ale UE sa inceteze sa mai blocheze demersurile pentru combaterea evaziunii fiscale si a spalarii banilor.
Giegold: Guvernele nationale se opun cu incapatanare schimbarilor
“Cea mai mare scurgere de informatii din istorie a dovedit ceea ce multi doar au suspectat vreme indelungata: cat de usor s-a putut evita plata taxelor sau s-au putut spala bani murdari. Cu toate dovezile fraudei pe masa, pentru ca toata lumea sa le poata vedea, Comisia Europeana a fost fortata sa introduca masuri mai dure impotriva spalarii banilor. Insa progresele in privinta monitorizarii concultantilor fiscali si a masurilor de protectie, atat de necesare, pentru cei care au dezvaluit public aceste practici sunt mult prea lente”, a subliniat Giegold.
Mai mult, el sustine ca aceste masuri nu sunt suficiente atat timp cat guvernele nationale insista cu incapatanare ca lucrurile sa continue “business as usual” (ca si pana acum).
“Refuzul lor de a face progrese in tranparentizarea datelor referitoare la identitatea proprietarilor companiilor si trusturilor si tacticile de intarziere a masurilor de scoatere la lumina a sistemului de taxare a companiilor ne duc cu gandul la o acceptare tacita a din partea acestora a evitarii taxelor. Acesta este, pe scurt, raspunsul incredibil la cel mai mare scandal fiscal din toate timpurile”, mai spune europarlamentarul citat.
PE a cerut masuri mai dure decat cele adoptate de statele membre
Pe parcursul negocierilor pentru Directiva europeana privind spalarea banilor, Parlamentul European a solicitat adoptarea unor masuri mult mai dure decat cele adoptate de statele membre, afirma Giegold.
In aceste conditii, el sustine ca este nevoie de intarirea cooperarii dintre autoritatile statelor membre, pentru a se asigura faptul ca regulile impotriva spalarii banilor sunt cu adevarat implementate.
“Consultantii fiscali, auditorii si firmele de avocatura trebuie sa fie supervizate eficient, iar cei care au dezvaluit informatiile trebuie protejati. Activele provenite din spalarea banilor sau din evaziune fiscal trebuie sa poata fi verificate dincolo de granitele nationale, si nu doar conturile bancare, ci si asigurarile de viata, plasamentele in fonduri de investitii sau active imobiliare”, mai spune Giegold.
Brexitul, ocazie de negociere a pentru renuntarea la afaceri in paradisuri fiscale
Marea Britanie si teritoriile sale “offshore” au jucat un rol negativ in privinta secretizarii activitatii companiilor. Tocmai de aceea, cu ocazia negocierilor privind Brexitul, trebuie sa se ia masuri pentru inchiderea business-urilor britanice din paradisurile fiscale, ca o conditie pentru accesul la piata de capital a Uniunii Europene.
“Ca membru al Uniunii Europene, Marea Britanie a putut bloca masuri defensive menite sa protejeze integritatea sistemului financiar European”, mai spune oficialul mentionat.
Comisia de ancheta pentru analizarea dezvaluirilor din scandalul Panama Papers a fost infiintata, in cadrul parlamentului european, in iunie 2016. Mandatul Comisiei a fost prelungit pana in decembrie 2017, astfel ca este de asteptat sa isi prezinte raportul final in noiembrie, dupa 18 luni de investigatii.
In acest context, in ianuarie 2017, grupul Greens/EFA a publicat un raport referitor la rolul intermediarilor (banci, contabili, avocati), in scandalul fiscal Panama Papers.
Totodata, grupul a lansat si o petitie, prin care solicita institutiilor UE sa dea in judecata bancile care au permis clientilor lor sa isi ascunda activele in paradisuri fiscale. Pana in prezent, petitia a strans peste 500.000 de semnaturi.
In scandalul Panama Papers sunt implicate peste 500 de banci din intreaga lume.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul