top banner

Renuntarea la planurile de adoptare a euro, criticata de UE

25 Septembrie 2012 | Autor: Conso

Oficialii europeni au declarat ca trebuie facute eforturi pentru ca planurile de adoptare a euro sa nu fie amanate de catre statele membre UE.
“Vad o tendinta de scadere a urgentei cu care trebui adoptata moneda euro, atat pe termen scurt cat si per termen lung. Acest lucru nu trebuie sa se intample”, a precizat de curand presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Declaratia vine la scurt timp dupa ce o serie de state au anuntat ca amana pe termen nelimitat planurile de adoptatere a monedei euro sau se gandesc serios sa renunte momentan la tintele de timp asumate initial. In aceasta situatie se afla Bulgaria sau Ungaria.
Problema este mai complexa si consta in faptul ca amanarea adoptarii poate atrage dupa sine si amanarea anumitor reforme pe care statele in cauza erau obligate sa le faca pentru a intra in eurogrup.
“Trebuie sa continuam reformele economice, sa fim mai competitivi, sa facilitam crearea de locuri de munca. Nu va fi mereu simplu, dar este cea mai buna metoda de securizare a cresterii pe viitor. Si tebuie sa acceptam provocarile euro. Moneda unica ne apropie si a adus foarte multe beneficii”, a precizat Van Rompuy.
In perioada urmatoare vor avea loc diverse discutii cu oficiali ai statelor membre care vor puncta si problema delicata a adoptarii monedei euro de catre toate tarile Uniunii Europene.
Romania, prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu dar si a presedintelui Basescu, au precizat ca nu renunta la tinta de adoptare asumata initial, respectiv anul 2015.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia
Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul