Comisia Europeana nu a ajuns la un acord cu Romania in cadrul misiunii de evaluare a economiei pe care a derulat-o la Bucuresti, din cauza neintelegerilor pe marginea Codului Fiscal. Ministrul roman al Finantelor declara recent ca nici Fondul Monetar International nu va mai veni in iulie, pentru ca va avea la dispozitie concluziile Comisiei.
”Pasi importanti au fost facuti in anumite sectoare, iar situatia macroeconomica este buna. Cu toate acestea, progresul general in punerea in aplicare a masurilor agreate de comun acord nu au fost suficient, in principal in ce priveste politica fiscala, pentru a ajunge la un acord cu autoritatile romane", se arata intr-o declaratie a Comisiei Europene (CE) transmisa in urma misiunii din perioada 16-26 iunie.
Potrivit reprezentantilor CE, realizarile programului ar trebui mentinute, pentru ca reprezinta baza pentru continuarea unei cresteri puternice si echilibrate si pentru crearea de locuri de munca. Politici fiscale solide si continuarea reformelor in cadrul programului vor fi importante in aceasta privinta, se mai spune in declaratia CE.
Sprijinita de trei programe consecutive de asistenta privind balanta de plati, Romania si-a corectat dezechilibrele externe si interne si a redobandit accesul pe piata. Cresterea a fost robusta in ultimii ani, somajul este in scadere, inflatia este la minime istorice, iar sectorul financiar a aratat rezistenta puternica, constata reprezentantii forului european.
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a admis, de asemenea, ca nu s-a ajuns la un acord cu reprezentantii Comisiei Europene in privinta Codului Fiscal, dar stadiul acordului cu Romania se va decide in cadrul intalnirii ministrilor de Finante (Ecofin) din 14 iulie. In plus, ministrul a precizat ca Fondul Monetar International nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare pentru ca va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene.
Actualul program de asistenta financiara cu UE in ceea ce priveste balanta de plati, convenit in mod oficial in octombrie 2013, se desfasoara in paralel cu un acord stand-by cu FMI. Programul a fost de tip preventiv si nu au avut loc trageri de fonduri. Acordul Romaniei cu institutiile financiare expira in septembrie, dar pana acum doar o misiune de evaluare, din cele patru care ar fi trebuit realizate, s-a incheiat cu succes.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News