Veniturile medii ale unei gospodarii au fost in trimestrul patru al anului trecut de 2.579 lei pe luna, din care veniturile salariale au reprezentat peste 52%. Cheltuielile totale au avut o medie de 2.357 lei, din care consumul acopera 72,4%. Cel mai mult, cheltuiesc pe mancare si utilitati, iar cel mai putin pentru educatie, potrivit datelor INS.
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,1%), cele din agricultura (3,3%), activitati neagricole independente (2,7%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1%). O pondere importanta (15,5%) detin si veniturile in natura, in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,9%).
In mediul urban, veniturile pe gospodarie au fost cu 29,1% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural.
In privinta cheltuielilor, acestea au insumat, in trimestrul IV din anul anterior, 2.357 lei lunar pe gospodarie, respectiv 884 lei/persoana, si au reprezentat 91,4% din nivelul veniturilor totale.
Din cheltuielile de consum, care reprezinta peste 72% din total, produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul IV 2014, in medie, 39,1%. „O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei).
In trimestrul IV 2014, aceasta a reprezentat 21,9% din cheltuielile totale de consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere au detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii (17,7%)”, mentioneaza INS.
Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%), se mai arata in comunicatul INS.
La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,4%) si cele pentru educatie (0,7%).
Interesant este faptul ca, in Romania, un somer castiga aproape la fel de mult ca un agricultor. Conform datelor INS, venitul mediu lunar pe persoana, in ultimul trimestru din 2014, a fost de 552,79 lei pentru un somer si de 656,55 lei pentru un agricultor. In acelasi timp, un pensionar a avut un venit de 899,17 lei, iar un salariat 1.192,51 lei.
Pe de alta parte, cheltuielile medii lunare ale unui somer au fost, in perioada de referinta, mai mari decat veniturile, respectiv 560,5 lei. Pe toate celelalte categorii, cheltuielile au fost sub venituri.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News