Persoanele care realizeaza venituri din dobanzi sau dividende nu vor mai suporta contributii de sanatate (CASS) pentru acestea daca au si salariu sau pensie. Noul Guvern a modificat Codul Fiscal care prevedea ca, incepand cu acest an, la veniturile respective se aplica CASS, indiferent daca titularul are alte venituri supuse impozitarii sau nu.
Pe de alta parte, insa, daca veniturile din investitii sunt singurele venituri ale persoanei fizice, aceasta datoreaza contributia individuala la sanatate, iar baza de calcul nu mai este plafonata. In varianta anterioara, Codul Fiscal prevedea plafonare bazei de calcul pentru CASS la cinci salarii medii pe economie.
La ce venituri se mentine plafonul pentru contributii sociale?
In acelasi timp, se abroga plafonul de cinci ori salariul mediu brut ca suma maxima la care se calculeaza contributia de asigurari sociale (pensii) pentru persoanele ce realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor. Aceasta abrogare este valabila atat pentru contributia individuala suportata de persoana fizica, cat si pentru contributia datorata de angajator.
Pe de alta parte, pentru persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau pentru persoanele fizice ce realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, se pastreaza plafonul maximal de cinci ori salariul mediu pentru care se datoreaza atat contributia la asigurari sociale de pensie cat si cea de sanatate.
In mod similar, si persoanele ce realizeaza venituri din activitati agricole sau din cedarea folosintei bunurilor datoreaza contributia la sanatate pentru veniturile realizate. Si in acest caz, plafonul maxim al contributiei la sanatate se determina pentru o baza lunara de ori castigul salarial mediu brut.
In schimb, pentru veniturile din arenda si din chirii, se pastreaza cheltuiala forfetara de 40%.
Vanzarile de imobile sub 450.000 lei, scutite de impozit
Alte modificari aduse Codului Fiscal vizeaza vanzarile de active din patrimoniul personal (constructii, terenuri), care vor fi scutite de impozit pentru suma de 450.000 lei. Pentru suma ce depaseste aceasta valoare, se va plati un impozit in cota de 3%.
Totodata, de la 1 februarie, impozitul pe venit aplicat microintreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri pana la care o firma poate fi incadrata in definitia microintreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro.
In prezent, sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor prevede cote de impozitare diferite in functie de numarul de salariati.
Astfel, cotele de impozitare sunt de 1% pentru microintreprinderile cu peste 2 salariati, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat si 3%, pentru microintreprinderile fara salariati.
In alta ordine de idei, vor fi introduse reguli tranzitorii pentru firmele platitoare de impozit pe profit, care la data de 31 decembrie 2016 indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru incadrarea in definitia microintreprinderii. Acestea vor fi obligate la plata impozitului pe venit incepand cu data de 1 aprilie 2017.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News