Datele privind salariile angajatilor din Romania sunt, daca nu contradictorii, cel putin derutante in functie de sursa de provenienta. In timp ce Statistica anunta cresteri salariale similare anului 2008, de la Ministerul Muncii aflam ca jumatate din salarati raman cu mai putin de 1.000 de lei in mana dupa plata taxelor.
Astfel, Institutul National de Statistica publica date potrivit carora, castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a crescut in luna iunie cu 0,7%, sau 15 lei, fata de luna precedenta, pana la 2.078 lei (460 euro). In plus, institutia anunta ca ritmul anual de crestere a salariilor a accelerat pana la un nou nivel maxim dupa 2008, respectiv 14,3%
In schimb, datele centralizate de Ministerul Municii arata ca peste 2,5 milioane de salariati romani raman cu cel mult 1.000 de lei in mana, dupa taxare, potrivit datelor transmise de angajatori. Mai mult, inca un milion de salariati castiga intre 1.000 de lei si 1.500 de lei net, insemnand in total doua treimi din totalul celor cu un contract de munca.
In acest caz, daca doua treimi din salariati au venituri mai mici de 1.500 de lei, pentru a se ajunge la o medie la nivel national de peste 2.000 de lei inseamna ca polarizarea in privinta salariilor este destul de mare in Romania.
De altfel, datele de la Statistica arata faptul ca veituri semnificativ peste medie se obtin doar in sectoare precum industria extractiva, productia de alcool si tutun, energie, IT si, nu in ultimul rand, in intermediere finaciara si asigurari.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News