top banner

Sistemele cu potential de evaziune fiscala vor fi raportate la Fisc

22 Iunie 2017 | Autor: Conso

Comisia Europeana (CE) propune ca intermediarii care creeaza si vand sisteme generatoare de evaziune fiscala sa fie trasi la raspundere. Institutia a elaborat un set de reguli care sa oblige bancherii, avocatii si consilierii financiari care isi ajuta clientii sa evite plata taxelor sa raporteze Fiscului mecanismele utilizate.
Noile reguli sunt pregatite in contextul scandalului Panama Papers, care a scos la lumina modul in care anumiti intermediari acorda in mod activ asistenta companiilor si persoanelor fizice pentru a se sustrage de la plata impozitelor, de regula prin intermediul unor sisteme transfrontaliere complexe.
Asadar, Executivul comunitar vrea sa oblige acesti experti, sau eventual clientii lor, sa declare la administratiile fiscale din tarile de resedinta mecanismele de optimizare fiscala pe care le-au conceput. Obligatia de a declara un astfel de mecanism nu presupune, din start, ca acestea sunt incorecte, ci numai faptul ca merita sa fie examinat de catre autoritatile fiscale.
Masura protejeaza intermediarii corecti
"Propunem tragerea la raspundere a intermediarilor care creeaza si vand sisteme generatoare de evaziune fiscala. Efectul final va fi cresterea veniturilor fiscale ale statelor membre", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
La randul sau, comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, a precizat ca noul set de reguli va oferi mai multa siguranta intermediarilor care respecta spiritul si litera legislatiei europene si le va face viata dificila celor care, dimpotriva, nu o respecta.
Beneficiari ai acestor tipuri de servicii sunt, in principal companiile multinationale, dar si persoanele cu averi mari. In cazul in care consultantul, avocatul, banca sau avocatul nu este in Uniunea Europeana, regula pregatita acum la Bruxelles va trebui respectata de catre compania sau persoana beneficiara.
Informatiile vor fi incluse intr-o baza de date comuna statelor membre
Masura ar trebui sa asigure un control mai strict al activitatilor, pana acum putin vizibile, desfasurate de diferite entitati si consilieri in domeniul planificarii fiscale. Sunt vizate toate categoriile de taxe directe, inclusiv cele pe venit, profit, castiguri de capital si mosteniri.
In plus, statele membre isi vor transmite reciproc, in mod automat, prin intermediul unei baze de date centralizate, informatiile primite privind sistemele de planificare fiscala, care le avertizeaza din timp cu privire la noile riscuri de eludare a obligatiilor fiscale si care le permit sa ia masuri pentru a bloca aranjamentele daunatoare.
Propunerea CE, care ia forma unei modificari a Directivei privind cooperarea administrativa (DAC), va fi inaintata Parlamentului European pentru consultare si Consiliului pentru adoptare. Se preconizeaza ca noile cerinte privind raportarea vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2019, iar incepand cu aceasta data statele membre ale UE vor avea obligatia de a face schimb de informatii o data la trei luni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul