top banner

Statele UE vor fi obligate la schimb automat de informatii fiscale

07 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au ajuns la un acord privind schimbul automat de informatii in domeniul fiscal, pentru combaterea evaziunii. Consensul survine la doar sapte luni de cand Comisia Europeana a prezentat un ambitios plan in domeniu, se arata intr-un comunicat al Comisiei.
Statele membre au aprobat o directiva menita sa imbunatateasca transparenta privind modul in care sunt calculate taxele companiilor, printr-un schimb de informatii transfrontaliere, pentru a evita evaziunea si constituirea unor carteluri pentru controlul preturilor.
”Toate statele membre au convenit sa schimbe mai multe informatii in privinta reglementarilor fiscale aplicabile companiilor multinationale. Schimbul automat de informatii fiscale va ajuta autoritatile nationale sa planifice mai bine sistemul fiscal. Este un pas inainte in vederea coordonarii mai stranse si a armonizarii reglementarilor fiscale”, a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Pierre Moscovici.
La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca acest acord constituie un important pas inainte catre o armonizare si o coordonare in privinta taxarii. „Actualul sistem de taxare este incorect si nepotrivit acestor scopuri. Exista o multitudine de reguli nationale care permit unor companii sa castige, in timp ce altele  pierd”, a precizat Junker.
Comisia Europeana considera ca noile reglementari ”ar trebui sa duca la o cooperare mai extinsa intre statele membre in privinta problemelor legate de taxe si sa descurajeze utilizarea frauduloasa a reglementarilor fiscale”.
Legislatia este menita sa ajute statele membre sa obtina informatiile de care au nevoie pentru a-si proteja bazele de impozitare si pentru a lupta in mod eficient impotriva companiilor care incearca sa evite sa plateasca partea lor de impozit.
Noile reguli vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2017
In prezent, statele membre schimba foarte putine informatii cu privire la regulile proprii de taxare. Astfel, este la discretia fiecarui stat sa decida care sunt aspectele relevante pentru alte state in privinta taxarii si care nu. In consecinta, statele membre nu isi pot da seamna ce reguli din alte state pot avea impact asupra propriei baze de impozitare. De aceea, lipsa de transparenta in domeniu pote fi exploatata de anumite companii pentru a plati taxe mai mici.
Pentru a elimina aceste nereguli, statele membre vor fi obligate sa faca un schimb automat de informatii in privinta regulilor fiscale.
„Directiva va anula dreptul statelor membre de a decide cu privire la ce informatii va transmite, cand si cui”, se mai arata in comunicat.
Noua reglementare va trebui transpusa in legislatia nationala inainte de sfarsitul anului 2016, astfel incat noie reguli sa poata fi aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2017.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul