In timp ce politicienii au pe ordinea de zi acuzatii de plagiat, discutii privind reprezentarea la Consiliul European sau conspiratii cu sinucideri, probleme stringente ale economiei tarii raman pe planul doi. Daca insa nu vor redeveni prioritare, este posibil ca atunci cand va lovi, realitatea sa fie mai usturatoare decat suntem pregatiti.
Cel mai recent raport al misiunii FMI in Romania nu vorbeste despre plagiat, despre cine are sau nu dreptul constitutional de a reprezenta tara si nici despre cine ar trebui sau nu sa demisioneze din functie.
Totusi, pentru cei care traiesc in Romania documentul FMI prezinta o importanta mult mai mare decat toate scandalurile aparute in politica in ultimele saptamani. Masurile recomandate de Fond si asumate de guvern vor afecta mult mai puternic viata romanilor decat schimbarea unui ministru sau a unui premier.
Iar stabilirea originalitatii unei teze de doctorat nu poate compensa faptul ca reformele pe care guvernele si le-au asumat in fata FMI prezinta intarzieri majore.
Imbunatatirea situatiei economice se lasa inca asteptata
Documentul FMI vorbeste despre faptul ca principalele tinte economice au fost atinse, dar atrage atentia ca reformele structurale nu au progresat mai deloc. Indicatorii de performanta au fost atinsi, chiar daca unii la limita, cu exceptia arieratelor guvernului si a autoritatilor locale, problema care se perpetueaza in ultimii ani.
Autoritatile sunt pe drumul cel bun in atingerea tintei de deficit de cont curent, dar este nevoie de mai multa rapiditate in adoptarea reformelor, in special in ceea ce priveste restructurarea companiilor de stat, considera FMI.
Laitmotivul absorbtiei fondurilor structurale se regaseste din nou in documentul Fondului, deoarece autoritatile tot nu au reusit sa impulsioneze utilizarea banilor pusi la dispozitie de UE.
In primul trimestru al anului, tinta nu a fost atinsa, partial din cauza vremii potrivnice, dar si din cauza managementului slab al proiectelor. Per total, fondurile absorbite s-au ridicat la doar 7,4% din totalul sumelor disponibile.
Cresterea economica isi va incetini ritmul in 2012 si este estimata de FMI la 1,5% in 2012, fata de 2,5% in anul anterior, in timp ce rata inflatiei este prognozata a ramane in interiorul intervalului asumat de BNR.
Preturi mai mari in viitorul apropiat
Unul dintre punctele cheie ale documentului prezentat de FMI se refera insa la reformele pe care guvernul si le-a asumat si pe care trebuie sa le duca la indeplinire cat mai curand.
Pentru a accelera implementarea, noul guvern a agreat un program cu date limita pentru reforma preturilor in domeniile gazului si electricitatii. Pana la finalul lui 2014, preturile la gaz suportate de consumatorii non-casnici vor ajunge media europeana, urmand ca populatia sa suporte preturi liberalizate cel tarziu incepand din 2019.
Termenele limita agreate sunt finalul lui 2013 si finalul lui 2017 pentru energia electrica, cu o crestere de 5% chiar din luna iunie 2012.
De asemenea, guvernul trebuie sa se implice mai mult in reformarea companiilor de stat, de vreme ce problemele datoriilor si introducerii de management privat nu au fost solutionate.
Dupa vanzarea unui pachet din Transelectrica, urmeaza vanzari de pachete pentru alte 4 mari companii de stat din domeniul energiei si pentru 2 companii din domeniul transportului, pana la finalul anului.
In plus, pana la finalul anului, autoritatile au convenit sa instaleze management privat in 7 companii de stat, iar in unele cazuri, instalarea managementului ar fi trebuit sa se faca, conform graficului, pana la finalul lunii iunie.
Reforma sanatatii privind introducerea unei componente de asigurare privata isi continua drumul, iar autoritatile s-au obligat sa adopte masuri in viitorul apropiat care sa duca la reducerea perioadei de spitalizare si la scaderea numarului de medicamente compensate.
“Sistemul de sanatate reprezinta cel mai mare risc pentru stabilitatea fiscala pe termen mediu, in conditiile in care se bazeaza doar pe fonduri publice, aproximativ jumatate din PIB si va fi supus unei presiuni puternice pe masura ce populatia imbatraneste”, au precizat reprezentantii FMI.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News