top banner

TVA redus la alimente. Care vor fi efectele?

25 Iulie 2012 | Autor: Marius Serban

TVA redus la alimente. Care vor fi efectele?

Guvernul Ponta intentioneaza sa reduca TVA la produsele alimentare la 9% din 2013. Conso.ro va prezinta care sunt principalele efecte pe care aceasta masura le va avea asupra consumatorilor si economiei.
Principalul obiectiv urmarit de guvern prin introducerea unei cote reduse de TVA la alimente este sa atenueze inechitatea sociala. Familiile sarace cheltuie aproape toti banii pe mancare, in timp ce familiile cu venituri mari aloca doar o mica proportie din venituri in acest sens.
Reducerea inechitatii sociale
Daca TVA se reduce, iar alimentele se ieftinesc, atunci populatia va cheltui mai putini bani cu alimentele. Efectul va fi mai amplu in cazul familiilor unde alimentele reprezinta cea mai importanta cheltuiala lunara. Si familiile cu venituri mari vor beneficia de avantaje similare, insa ponderea cheltuielilor cu alimentele in total venituri va scadea mult mai putin.
Unul din studiile de referinta cu privire la efectele unor cote diferentiate de TVA este cel realizat in 2007 de Copengahen Economics pentru Comisia Europeana. Acest studiu arata ca reducerea TVA la alimente are cele mai mari efecte in tarile unde exista diferente mari intre veniturile populatiei. La noi, acest fenomen este foarte pronuntat, astfel ca ne putem astepta la efecte semnificative.
Principala conditie pentru reducerea inechitatii sociale prin aceasta metoda este ca agentii economici sa transfere scaderea de TVA si in preturile finale ale alimentelor. Studiul citat mai sus precizeaza ca reducerile sunt incorporate aproape complet in preturi pe pietele competitive, cu multi producatori. Piata produselor alimentare se incadreaza in acest profil, astfel ca sunt sanse mari ca reducerea TVA sa fie resimtita de consumatori integral.
Alte impozite vor trebui majorate
Principala problema in aplicarea unui tarif diferentiat la alimente este ca incasarile la buget vor scadea semnificativ. Studiul Copenhagen Economics estimeaza ca statele pierd din acesta cauza venituri de pana la 1,7% din PIB.
Cum cresterea deficitului bugetar nu poate fi o optiune in cadrul actualului acord cu FMI si Comisia Europeana, acest lucru necesita ca alte impozite sa fie majorate, cum ar fi cota standard de TVA sau impozitele pe veniturile din munca.
Cheltuieli administrative mari  
Un alt efect ce nu poate fi ignorat este cresterea cheltuielilor administrative pentru a gestiona aplicarea unei cote diferentiate de TVA la alimente. Experienta altor tari arata ca autoritatile fiscale ajung sa cheltuie sume importante cu contestatiile, din cauza disputelor care pot sa apara in delimitarea produselor supuse unei cote reduse de TVA de cele la care se aplica cota standard.
In Suedia, de plida, 20% dintre contestatii se refera la acest aspect, proces care consuma resurse financiare importante atat in mediul privat cat si sectorul public.
La nivelul UE, studiu Copenhagen Economics estimeaza ca se cheltuiesc 4 miliarde euro pe an din cauza cotelor diferentiate de TVA.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul