Romanii s-ar putea sa aiba si peste 20 ani venituri la limita saraciei, arata un studiu BERD. In ultimii ani, nu s-au mai recuperat din decalajele economice, iar daca nu au loc noi reforme, in 2035, vom ramane tot in categoria statelor sarace din UE.
Raportul asupra tranzitiei publicat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) atrage atentia ca perspectivele tarilor din Centrul si Estul Europei nu sunt prea imbucuratoare.
Pana la declansarea crizei financiare, anii de boom economic au condus la o crestere accelerata a veniturilor in regiune. Acum insa situatia economica s-a schimbat, iar economiile cresc mult mai lent.
“In ipoteza ca nu vor mai exista reforme, majoritatea tarilor vor continua procesul de convergenta, dar intr-un ritm mult mai lent decat in deceniul anterior”, semnaleaza studiul BERD.
In urmatorii 20 ani , doar tarile din Europa Centrala si cele baltice vor ajunga sa aiba venituri mai mari de 60% din veniturile din vechile state membre (UE 15 – statele membre inainte de aderarile care au avut loc dupa 2004). Acest lucru nu este o mare realizare, deoarece in prezent, doar Letonia nu atinge acest prag.
Prin urmare, veniturile din Romania vor continua sa se situeaze sub pragul de 60% din UE15, daca nu au loc reforme economice, in adevaratul sens al cuvantului. Conform statisticilor europene, persoanele care obtin venituri sub 60% din venitul mediu sunt considerate ca traiesc in conditii de saracie.
Cele mai performante tari din regiune vor fi Polonia si Slovacia, unde veniturile vor ajunge pana la 80% din nivelul din UE15.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News