top banner

Veniturile romanilor risca sa ramana in zona saraciei si peste 20 ani

22 Noiembrie 2013 | Autor: Conso

Romanii s-ar putea sa aiba si peste 20 ani venituri la limita saraciei, arata un studiu BERD. In ultimii ani, nu s-au mai recuperat din decalajele economice, iar daca nu au loc noi reforme, in 2035, vom ramane tot in categoria statelor sarace din UE.
Raportul asupra tranzitiei publicat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) atrage atentia ca perspectivele tarilor din Centrul si Estul Europei nu sunt prea imbucuratoare.
Pana la declansarea crizei financiare, anii de boom economic au condus la o crestere accelerata a veniturilor in regiune. Acum insa situatia economica s-a schimbat, iar economiile cresc mult mai lent.
“In ipoteza ca nu vor mai exista reforme, majoritatea tarilor vor continua procesul de convergenta, dar intr-un ritm mult mai lent decat in deceniul anterior”, semnaleaza studiul BERD.
In urmatorii 20 ani , doar tarile din Europa Centrala si cele baltice vor ajunga sa aiba venituri mai mari de 60% din veniturile din vechile state membre (UE 15 – statele membre inainte de aderarile care au avut loc dupa 2004). Acest lucru nu este o mare realizare, deoarece in prezent, doar Letonia nu atinge acest prag.
Prin urmare, veniturile din Romania vor continua sa se situeaze sub pragul de 60% din UE15, daca nu au loc reforme economice, in adevaratul sens al cuvantului. Conform statisticilor europene, persoanele care obtin venituri sub 60% din venitul mediu sunt considerate ca traiesc in conditii de saracie.
Cele mai performante tari din regiune vor fi Polonia si Slovacia, unde veniturile vor ajunge pana la 80% din nivelul din UE15.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul